Övriga nyheter

Cosmonova låter dig titta in en värld osynlig för blotta ögat

När munnen på en havsborstmask förstoras 525 gånger förvandlas daggmaskens släkting till ett skräckinjagande monster. Foto: National Geographic
Morfofjärilens klarblå vingar beror på att strukturen i varje fjäll enbart reflekterar blått ljus. Foto: National Geographic.
Så här ser svettdroppar från en människa ut när de förstorats 7 256 gånger. Foto: National Geographic
Ju varmare yta destor ljusar färg. Så här ser värmestrålningen ut från en flicka som äter glass med en hund som vill smaka brevid sig. Foto: National Geographic
Från 15 september visas ”Osynliga mysterier” på Cosmonova i Stockholm.

Droppar som studsar på en vattenyta, rymddammet i luften vi andas. Det finns många fenomen vi bara kan se med hjälp av teknik. Filmen Osynliga mysterier visar en värld osynlig för våra ögon.

Saker kan vara små men finnas ändå. Det blir extremt tydligt i filmen Osynliga mysterier som i morgon har premiär på Cosmonova vid Naturhistoriska riksmuseét. I biosalongen omsluts besökaren av bilder av allt från kvalster som lever i allas våra ögonfransar till pollen och rymdstoft som svävar i luften vi andas. Allt osynligt för blotta ögat, men avslöjade i vanliga ljusmikroskopl eller elektronmikroskop.

Med högshastighetskamerans hjälp fångas förlopp som vi normalt inte hinner uppfatta. På filmduken studsar vattendroppar mot ytan till dess att de försvinner och blixtrar tar vägen upp mot molnen från marken.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här