Startup

C3 Technologies: De har hittat rätt 3d-modeller

C3 Technologies har snabbt nått framgång i Norden med sina detaljerade 3d-kartor. Nu siktar bolaget längre.- Vi ligger i slutförhandlingar med ett antal globala företag, säger vice vd Tommy Johansson.

Publicerad

Har du testat en virtuell promenad i sökföretaget Eniros gatuvy?

Bakom karttjänstens detaljerade bilder av gator och torg döljer sig verklighetstrogna 3d-modeller, skapade av C3 Technologies i Linköping.

Det har bara gått två år sedan bolaget knoppades av från försvarskoncernen Saab. Men redan använder såväl Eniro som Hitta.se och norska Finn.no olika varianter av företagets 3d-teknik.

- Modellerna skapas helt automatisk och mycket snabbt, säger C3s vice vd Tommy Johansson.

C3 äger sina 3d-modeller och licensierar dem till kunderna. Efter framgångarna i Norden satsar bolaget nu internationellt.

Före sommaren kommer ett stort sökföretag att göra en viktig lansering i Europa, och i USA har San Francisco nyligen fotograferats från luften.

- Vi ligger i slutförhandlingar med ett antal globala företag. Innan året är slut ska vi ha full täckning på samtliga stora städer i Europa och USA, säger Tommy Johansson.

Företaget har dessutom ett antal vidareutvecklingar på gång: att skapa interiörbilder som gör det möjligt att navigera inne i restauranger och butiker, att lägga in annonser i gatubilderna och att utveckla mobiltillämpningar.

Men det finns rejäla utmaningar också. Lilla C3 måste klara konkurrensen från jättarna Microsoft och Google som satsar rejält.

Så skapas riktiga städer i 3d

Städerna fotograferas av ett kamerasystem som hänger under ett flygplan eller sitter på ett biltak.

Gps-position och kameravinkel registreras noggrant. Sedan räknar avancerade algoritmer ut ett höjdvärde för varje pixel, och 3d-modeller byggs upp i två steg.

Först skapas en trådmodell med trianglar, därefter draperas de med bilder som passar betraktningsvinkeln.

C3 Technologies

Ort: Linköping.

Startår: 2008.

Antal anställda: 20.

Omsättning -09: 7,2 miljoner.

Riskkapital: 42,9 miljoner.

Huvudägare: Saab, Verdane Capital, anställda.