Övriga nyheter

"Bra dagis lockar toppforskare till Sverige"

Den svenska barnomsorgen lockar utländska talanger. Foto: Hasse Holmberg / TT
Den svenska barnomsorgen lockar utländska talanger. Foto: Hasse Holmberg / TT
Jacob Lund, Astra Zeneca
Jacob Lund, Astra Zeneca

Astra Zeneca trodde det skulle vara svårt att locka utländska forskare till Mölndal. Men bra barnomsorg visade sig viktigare än höga löner.

Publicerad

Astra Zeneca anställer forskare igen efter de stora neddragningarna härom året. Läkemedelsjätten har nettoökat antalet forskare i Mölndal med 177 på ett år.

Ungefär hälften av Astra Zenecas 200 nyanställda forskare har sökt sig hit från utlandet. Det handlar inte bara om doktorer som flyttar till Sverige från Danmark eller Norge. Flertalet kommer från övriga Europa. men även från USA och Kina.

- Vi trodde det skulle vara svårt att rekrytera toppforskare till Sverige. Men det är inte det, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca.

Det som lockat forskarna, förutom intressanta arbetsuppgifter, är det svenska välfärdssystemet, berättar han.

- Många har barn och uppskattar det svenska välfärdsystemet. Bra barnomsorg, gratis utbildning och barnledigheten har visat sig viktigt.

Det svenska löne- och skattesystemet är inte lika uppskattat, men fördelarna har alltså övervägt.

- De har också varit lite skeptiska till nivån på den internationella skolan i Göteborg. Den har bra rykte i Sverige, men anses inte ligga i nivå med de internationella skolorna i länder som USA, Schweiz och Storbritannien.

Astra Zenecas anläggning i Mölndal är en av koncernens tre strategiska FoU-enheter. Av de cirka 2 400 anställda i Mölndal är 560 disputerade och närmare 300 är utländska forskare från 30 länder.

Forskningen i Mölndal är fokuserad på sjukdomar inom områdena hjärta, kärl, metabolism som diabetes, andningsvägar, samt inflammation och autoimmunitet exempelvis ledgångsreumatism.

Den globala forskningsorganisationen har ungefär 9 000 anställda.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!