Övriga nyheter
Biodieseln konkurreras ut i oljekrisen
Det låga oljepriset börjar slå hårt mot biodieseln. Samtidigt drabbades det förnybara drivmedlet vid årsskiftet av höjd energiskatt. <br/>– Det är väldigt allvarligt, inte bara för oss, säger David Varverud på Energifabriken.
Sedan årsskiftet har Energifabrikens försäljning av rapsoljediesel till bussbolag, lastbilsåkerier och andra fordonsägare minskat med en tredjedel. Och eftersom användningen av biodiesel minskar koldioxidutsläppen med cirka 60 procent (jämfört med fossil diesel) påverkar de minskade beställningarna klimatet.
– Jag är övertygad om att det som sker nu strider mot vad Sveriges medborgare förväntar sig av politiken, säger delägaren David Varverud, vars bolag säljer och distribuerar biodiesel runtom i Sverige.
Bakom omsvängningen ligger det dramatiska fallande råoljepriset som det senaste halvåret gjort fossila dieseln billigare. Literpriset har sjunkit med runt 2 kronor sedan i somras.
Men också den höjda energiskatten på biodiesel som infördes den 1 januari slår mot biodieseln. Den kostar nu en dryg krona mer per liter vid höginblandning, och 1,40 kronor mer per liter vid låginblandning i fossilt bränsle, enligt finansdepartementet.
Lars Lind är vd på Perstorps Bioproducts, som årligen tillverkar ungefär 130 000 ton rapsoljediesel, RME, i Sverige:
– Vi har sett en god tillväxt de senaste åren, men ser nu en osäkerhet på marknaden. Den påverkar kanske inte lika mycket bussbolag i kollektiv linjetrafik med starka miljöambitioner, som mindre åkerier med pressad ekonomi.
Ett sådant är Ruddammens åkeri i Örebro. I fjol började man gå över till att tanka 100 procent biodiesel i bolagets timmerbilar, som tillsammans förbrukar 420 000 liter bränsle per år. Men sedan årsskiftet kör man på vanlig diesel igen.
– Vi har inte de marginalerna att vi kan köra på RME med tanke på att det blir dyrare och innebär mer krångel, säger åkeriets ägare Patrik Larsson.
Med krångel avser han tätare byten av bränslefilter och serviceintervaller. Han fortsätter:
– Men jag tycker att det är så fel att statsmakterna slår undan benen på alla som vill köra miljövänligt.
Samtidigt påpekar Ulric Långberg, sakkunnig på Sveriges Åkeriföretag, att många transportföretag har kontrakt som innebär att man låter transportköparen betala separat för dieselbränslet. Och att man därmed inte är extremt priskänsliga.
Men klausulen gäller inte biodiesel, uppger Patrik Larsson.
– Blir den dyrare får jag betala.
Upprördheten i biodieselbranschen späds på av att man anser att skattehöjningen vilar på felaktiga beräkningar från Energimyndigheten. Beräkningarna från 2013 ligger nu till grund för att EU-kommissionen anser att skattebefrielsen för biodieseln av typ Fame, där rapsoljediesel ingår, varit för stor, med hänvisning till statsstödsreglerna.
Därför valde riksdagen att höja energiskatten på Fame-biodiesel från januari i år. Samtidigt skattebefriades HVO, en mer processad och dyrare biodiesel.
– Vi tycker att statsmakterna hanterat det här väldigt illa och att det motverkar klimatambitionerna, menar Lars Lind på Perstorps Bioproducts.
Charlotte Svensson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, betonar att Sverige måste ha EU-kommissionens godkännande för att ge statsstöd och att biobränslen inte får överkompenseras.
– Men vi förstår ju att det här inte är något långsiktigt och bra system. Det vi gör nu är att undersöka möjligheterna att införa ett kvotpliktsystem för att på ett kostnadseffektivt sätt premiera biobränslen, säger Charlotte Svensson.
Den 26 februari får finansdepartementet nya beräkningar från Energimyndigheten – som jämför bränslenas produktionskostnader – men vad det politiska utfallet kan bli vet hon inte.
Hur ser regeringen på att det kraftiga oljeprisfallet också kan påverka andra förnybara energislag från sol och vind?
– Vi tycker att det är ett problem, och undersöker hur vi kan se till att premiera förnybara energislag. Förslag kommer i höstbudgeten.