Övriga nyheter

Bara att börja jobba, Damberg

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. Nu är de nya ministrarna på plats och regeringsförklaringen levererad. Flera av de politiska förslagen berör olika teknikområden. Här är några:

Publicerad
  • Investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning ska öka.
  • Exportfrämjande investeringar ska sjösättas.
  • En strategi för nyindustrialisering ska tas fram.
  • Stödet till havsbaserad vindkraft och solkraft ska stärkas.
  • Kärnkraften ska belastas med högre kostnader.
  • Statliga myndigheter ska uppmuntras att göra innovationsupphandlingar.
  • Ett innovationsråd inrättas som ska ledas av statsministern själv.

Stefan Löfven har ett särskilt engagemang för industri och företagande, och han lyfter fram betydelsen av innovationer för att få fram fler jobb.

Många av åtgärderna blir Mikael Dambergs ansvar. Hans titel är närings- och innovationsminister, en markering bara det. Damberg tillhör Stefan Löfvens närmaste krets, tillsammans med finansminister Magdalena Andersson och partisekreterare Carin Jämtin. Och han är del av högerfalangen inom Socialdemokraterna, det vill säga marknadsinriktad och med en stark tilltro till industrin som tillväxtmotor för Sverige.

Damberg behöver inte börja med tomma händer, flera analyser finns eller är på gång. En entreprenörskapskommitté ser redan över skatteregler, offentligt stöd till innovationer och tillgång till riskkapital. Riksrevisionen har granskat statligt riskkapital och offentliga upphandling. Det är bara att sätta igång.

Ett sätt att mäta om den nya regeringen gör rätt, är att fler vill bli ingenjörer och att antalet nystartade teknikbolag ökar. Drömarbetsplatsen för Sveriges ingenjörer är Google, för tredje året i rad. Det visar Ingenjörsbarometern som görs gemensamt av Ny Teknik och Sveriges Ingenjörer.

Googles popularitet håller i sig, trots att bara 65 ingenjörer är anställda där. Men att ha utmanande arbetsuppgifter rankas också högt i Ingenjörsbarometern. I den nya regeringens politik finns det gott om sådana utmaningar.