Bygg

Balkar och sensorer ska säkra farliga rulltrappor

Massor av rulltrappor står still i Stockholms tunnelbana. Foto: TT-bild
Massor av rulltrappor står still i Stockholms tunnelbana. Foto: TT-bild

Rulltrappsmontörer från Kone har jobbat dygnet runt för att få igång de 39 avstängda rulltrapporna i Stockholms tunnelbana. Tre rulltrappor kan vara igång om en vecka.

Publicerad

Hiss- och rulltrappsföretaget Kone, som har serviceansvaret för SL:s rulltrappor, arbetar just nu med de långa rulltrapporna på station Östermalmstorg, med rulltrapporna på norra uppgången vid T-Centralen och med rulltrapporna vid Zinkensdamm.

Den kortsiktiga lösning man enats om är att sätta in balkar under rulltrappsstegen för att hindra dem att falla ned. Dessutom monterar man in sensorer som ska känna av om stegen sjunker och då slå stopp på rulltrappan.

I nästa steg handlar det om att byta ut samtliga steg och på längre sikt byta ut hela rulltrappan.

-Den här ombyggnaden är så omfattande att varje enskild rulltrappa måste besiktigas och få ett nytt körtillstånd innan vi får starta den. Och vi vet inte om vi kommer att få ett sådant tillstånd, säger SL:s presschef Suss Forssman Thullberg till tv-kanalen ABC.

Det finns en viss förhoppning om att få dessa tre stationer klara och godkända under nästa vecka.

De 39 rulltrappor, som stoppades av säkerhetsskäl för tre veckor sedan efter att ett steg lossnat och en kvinna fastnad med ena benet i hålet efter det havererade steget, installerades i mitten av 1960-talet.

De är alla av en äldre typ som tillverkades av det svenska hiss- och rulltrappsföretaget Asea-Graham. I början av 1970-talet tog finländska Kone över Asea-Graham, men fortsatte att sälja hissar- och rulltrappor under Asea-Graham-namnet en tid.

Asea-rulltrappan

Asea-Graham var en stor svensk hiss- och rulltrappstillverkare i mitten av 1900-talet.

Asea hade tagit över de skotska bröderna Grahams verksamhet och bildat företaget Asea-Graham.

Graham Brothers, som hade sin verksamhet på Kungsholmen, var känt för att ha installerat Sveriges första rulltrappa för varuhuskedjan EPA 1935.

Asea-Graham installerade rulltrapporna till de första tunnelbanestationerna i Stockholm.

1968 blev den finska hisstillverkaren Kone delägare i Asea- Graham. 1974 tog Kone över hela Asea-Graham men behöll varumärket Asea-Graham en tid.