Bygg
Balkar och sensorer ska säkra farliga rulltrappor

Rulltrappsmontörer från Kone har jobbat dygnet runt för att få igång de 39 avstängda rulltrapporna i Stockholms tunnelbana. Tre rulltrappor kan vara igång om en vecka.
Hiss- och rulltrappsföretaget Kone, som har serviceansvaret för SL:s rulltrappor, arbetar just nu med de långa rulltrapporna på station Östermalmstorg, med rulltrapporna på norra uppgången vid T-Centralen och med rulltrapporna vid Zinkensdamm.
Den kortsiktiga lösning man enats om är att sätta in balkar under rulltrappsstegen för att hindra dem att falla ned. Dessutom monterar man in sensorer som ska känna av om stegen sjunker och då slå stopp på rulltrappan.
I nästa steg handlar det om att byta ut samtliga steg och på längre sikt byta ut hela rulltrappan.
-Den här ombyggnaden är så omfattande att varje enskild rulltrappa måste besiktigas och få ett nytt körtillstånd innan vi får starta den. Och vi vet inte om vi kommer att få ett sådant tillstånd, säger SL:s presschef Suss Forssman Thullberg till tv-kanalen ABC.
Det finns en viss förhoppning om att få dessa tre stationer klara och godkända under nästa vecka.
De 39 rulltrappor, som stoppades av säkerhetsskäl för tre veckor sedan efter att ett steg lossnat och en kvinna fastnad med ena benet i hålet efter det havererade steget, installerades i mitten av 1960-talet.
De är alla av en äldre typ som tillverkades av det svenska hiss- och rulltrappsföretaget Asea-Graham. I början av 1970-talet tog finländska Kone över Asea-Graham, men fortsatte att sälja hissar- och rulltrappor under Asea-Graham-namnet en tid.