Digitalisering

Är det här Android-viruset världens mest avancerade spionprogram?

Trojanen Skygofree är det mest avancerade spionprogrammet för mobiler som forskare upptäckt hittills. Det drabbar Android-telefoner, och tros ha sålts till den italienska polisen.

Publicerad

Statliga cybervapen blir allt kraftfullare, det gäller inte minst de spionprogram som utvecklas för att avlyssna eller fjärrstyra mobiltelefoner och datorer. Nu har den ryska säkerhetsfirman Kaspersky Labs hittat vad de själva anser är marknadens mest avancerade spionverktyg för mobiler, rapporterar tekniksajten Arstechnica.

Trojanen, som fått smeknamnet Skygofree, kan bland annat spela in samtal, stjäla hemlig data och spåra var telefonen ifråga befinner sig. Den kan också tjuvläsa meddelanden som skickas via den krypterade chattappen Whatsapp.

”Skygofree till Android är ett av de mest kraftfulla spionprogram vi någonsin sett på plattformen”, skriver Kaspersky Labs säkerhetsforskare i sin analys av trojanen.

Spionprogrammet verkar ha varit under utveckling sedan 2014, och Kaspersky har kommit över och analyserat flera versioner av mjukvaran. Det började som ett tämligen enkelt spionverktyg, och har successivt fått nya, mer avancerade funktioner.

När Kaspersky upptäckte Skygofree, i oktober förra året, fanns 48 olika kommandon för att fjärrstyra en infekterad telefon. Vissa av dem har aldrig upptäckts i spionverktyg tidigare. Bland annat kan trojanen konfigureras så att den automatiskt börjar spela in ljud från mikrofonen när den befinner sig på en viss plats, och den kan utnyttja buggar i Android för att stjäla Whatsapp-meddelanden medan de fortfarande ligger okrypterade på telefonen.

För att kunna komma åt data på enheten använder sig spionverktyget av flera kända säkerhetshål i äldre versioner av Android. Om mobilen inte är ordentligt uppdaterad kan den som sitter bakom spakarna på trojanen få i princip full kontroll över enheten.

Skygofree verkar ha utvecklats och sålts av ett italienskt it-företag som heter Negg International. Tidningen Forbes citerar anonyma källor som hävdar att bolaget sålt spionverktyg till den Italienska polisen, men firman själva har inte velat kommentera uppgifterna.