Digitalisering

Apples största nyhet: Dator på handleden

Apple presenterade två nya Iphone-modeller och ett nytt betalsystem i mobiltelefonen på tisdagskvällen. Men den stora nyheten var ett elektroniskt armbandsur – Apple Watch.

Publicerad

Apples vd Tim Cook presenterade de nya produkterna i den lokal där företagets grundare Steve Jobs visade upp den första Mac-datorn för 30 år sedan. Cook återkom sedan till det "historiska" när han presenterade kvällens först lansering: Iphone 6 och Iphone 6 Plus.

– Vi lanserar nu det största framsteget i Iphones historia, sade han innan modellerna visades upp på en storbildsskärm.

Mobilskärmarna är 4,7 respektive 5,5 tum stora, därmed följer Apple trenden med allt större skärmar. Senast förra veckan presenterade Samsung nya jättemodeller med skärmstorlekar på 5,7 tum.

När det gäller prestanda uppgav Cook att Iphone 6 har upp till 50 gånger snabbare processor än den första Iphone från 2007 och grafiken är 84 gånger snabbare.

Bilder på de nya modellerna hade läckt ut innan lanseringen och inte heller nästa innovation som Cook presenterade kom som en överraskning. Förhandsspekulationerna har handlat om ett nytt betalsystem i mobiltelefonen och Cook presenterade det under namnet Apple Pay. Tanken är att du ska kunna betala i affärer genom "blippa" din Iphone i kassan. Säkerhetsmässigt bygger det på ett "secure element"-chip och touch id, det vill säga fingeravtryck.

Kvällens tredje, och största, nyhet hade också förekommit bland förhandsryktena: Apple Watch, ett elektroniskt armbandsur, eller en dator på handleden om du så vill.

– Det är den mest personliga produkten vi någonsin har skapat, sade Cook, och fortsatte med att det är en omfattande "hälso- och fitness-kompanjon".

Klockan 20.30 svensk tid när presentationen fortfarande pågick hade Apple-aktien stigit med 1,4 procent.