Populärteknik

Apples smarta högtalare gör comeback – med nya sensorer och bättre ljud

Nya Homepod 2 kommer i två färger – svart och vit. Foto: Press
Nya Homepod 2 kommer i två färger – svart och vit. Foto: Press

Homepod har återuppstått. Apples fullstora högtalare har samma design som tidigare, men har uppdaterats med ny teknik och högre ljudkvalitet för att utmana Sonos och Google.

Publicerad

Apples Homepod lanserades 2018 som en direkt konkurrent till Amazons smarta Echo-högtalare. Den fullstora högtalaren blev dock aldrig den försäljningssuccé som Apple hoppades på, vilket ledde till att Homepod slutade säljas i mars 2021.

Iphonetillverkaren skulle i stället fokusera på den något enklare och mindre högtalaren Homepod Mini, hette det.

Homepod har en bakbelyst touchplatta i plast på ovansidan. Den kan användas för att bland annat styra volymen för hand, och börjar lysa när Siri är aktiverad. Foto: Press
Homepod har en bakbelyst touchplatta i plast på ovansidan. Den kan användas för att bland annat styra volymen för hand, och börjar lysa när Siri är aktiverad. Foto: Press

Samma design – med uppdaterad teknik

Men nu har den stora Homepod återuppstått. På onsdagen lanserade Apple en uppdaterad version av sin fullstora högtalare. Till det yttre har det inte hänt mycket – Apple har i princip återanvänt designen från den första generationens Homepod. Det innebär att den smarta högtalaren har ett cylinderformat utseende med ett tygliknande mesh-material på sidorna.

På insidan har Apple dock bytt ut en del teknik. Andra generationens Homepod har utrustats med bashögtalare på fyra tum med stor slaglängd, fem strålformade diskanthögtalare i botten och fyra mikrofoner som lyssnar med röstkommandon via Siri och annat.

Justerar ljud i realtid

På pappret kan det se ut som en försämring – den första Homepod-modellen kom med sju diskanthögtalare och fler mikrofoner. Men Apple hävdar envist att ljudkvaliteten hos den nya högtalaren är vassare än föregångaren, tack vare ny mjukvara och ett uppdaterad S7-chip som används för beräkningar av olika ljudförbättringar. 

Det gör bland annat att Homepod 2 ska kunna justera ljudet i realtid beroende på var högtalaren placeras. Står den nära en ljudreflekterande yta, som en vägg, kan ljudet riktas om för att ge en bättre lyssnarupplevelse.

Homepod har en woofer på fyra tum, en kraftfull motor, inbyggd bas-EQ-mikrofon och fem strålformande diskanthögtalare i botten. Foto: Press
Homepod har en woofer på fyra tum, en kraftfull motor, inbyggd bas-EQ-mikrofon och fem strålformande diskanthögtalare i botten. Foto: Press

Larmar om brandvarnaren piper

Precis som tidigare modeller har Apples nya högtalare stöd för Siri på svenska. Olika röstkommandon kan användas för att exempelvis spela upp musik, ge väderprognoser eller läsa upp kommande kalenderhändelser.

Nytt är att de inbyggda mikrofonerna också kommer att kunna lyssna efter larm från brand- och kolmonoxidvarnare – och sedan skicka ett meddelande till användares Iphone. Samma funktion kommer för övrigt till Homepod Mini i en mjukvaruuppdatering under våren.

Kan styra uppkopplade prylar

Smarta hemmet-funktioner är i ropet, och Apple har därför uppdaterat Homepod med stöd för Thread och Matter. Det är två relativt färska ip-baserade protokoll som används dels för att skapa strömsnåla och stabila mesh-nätverk för smarta prylar i hemmet, dels till att underlätta kommunikationen mellan uppkopplade enheter, som smarta högtalare och lampor, från olika tillverkare. 

Tanken är att Homepod ska kunna användas som en slags hemmahubb för att exempelvis styra andra Matter-kompatibla enheter – bland annat för att tända och släcka smarta lampor.

Stereoljud – med två Homepod

I sedvanlig ordning ser Apple helst att Homepod används med tillverkarens egna prylar. Den som köper två Homepod kan koppla ihop dessa för stereoljud där vänster och höger kanal separeras på respektive högtalare. För att detta ska fungera krävs dock två Homepod 2 – det går inte att få till stereoljud genom att koppla ihop den nya högtalaren med första generationens Homepod.

Den smarta högtalaren kan också anslutas till nya Apple TV 4k, som har stöd för earc. Det är en teknik som gör att Apple TV att ta emot ljud i hög kvalitet från en tv, spelkonsol eller annan ansluten enhet, och sedan spela upp det på Homepod-högtalaren.

Radiotekniken ultrawide band används för att föra över musik och telefonsamtal från en Iphone till nya Homepod. Foto: Press
Radiotekniken ultrawide band används för att föra över musik och telefonsamtal från en Iphone till nya Homepod. Foto: Press

Så mycket kostar nya Homepod

Andra generationens Homepod har även fått ett ultra wideband-chip (uwb). Det är en radioteknik som använder ett väldigt brett frekvensspektrum – vanligtvis 500 MHz, men det kan röra sig om så mycket som 1,3 GHz – för att skicka höga datatakter på korta avstånd i snabba, korta stötar.

Uwb-teknik finns redan i andra Apple-prylar, som Homepod Mini och Airtag, och används även av andra tillverkare, bland annat Samsung. Hos Homepod används tekniken för trådlös överföring av det som spelas på en Iphone – exempelvis musik eller ett telefonsamtal – till högtalaren. Själva överföringen ska ske automatiskt när telefonen hålls nära högtalaren.

Nya Homepod kostar 3 995 kronor, och släpps i butik den 3 februari.