Samhälle

Apple-vd rasar mot EU: ”Politiskt skitsnack”

”Politiskt skitsnack” kallar Apples vd Tim Cook skattekravet från EU på elektronikjätten, och spekulerar om en dold agenda från EU-kommissionen.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

I en intervju med tidningen Irish Independent säger Cook att kravet saknar grund och att han hoppas kunna samarbeta tätt med Irlands regering, som redan har sagt att den tänker överklaga beslutet.

– Ingen har begått något fel och vi måste stå enade. Det hackas på Irland och det är inte acceptabelt, säger han.

Tidigare i veckan meddelade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager vid en presskonferens att Apple krävs på 13 miljarder euro. Enligt Vestager har irländska skattebeslut som strider mot EU:s regler minskat Apples skattebörda under en låg rad år. Bolaget ska ha lyckats pressa sina skatter ner till 0,005 procent 2014.

Läs mer:

– Det är politiskt skitsnack, hävdar Cook i intervjun.

– De har bara tagit en siffra från jag vet inte var. Året som kommissionen hävdar att vi betalade den skatten, betalade vi i själva verket 400 miljoner dollar. Vi tror att det gör oss till den största skattebetalaren i Irland det året.

Det är enligt Cook baserat på bolagsskatten på 12,5 procent som gäller i Irland.

Hans analys är att det ligger större frågor bakom EU-kommissionens krav, och att kommissionen därför valt att ge sig på just Apple.

– Jag tror det finns en önskan om att flytta skatter som borde betalas i USA till EU, säger han.

Läs mer:

I en intervju med irländsk radio säger han vidare att en större del av skattebetalningen än tidigare kommer att ske i USA framöver, rapporterar Reuters.

Gilla Ny Teknik på Facebook!