Populärteknik

8 tips: Så sparar du på batteriet i din mobil

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Är du less på att skaffa en ny mobiltelefon vartannat år för att batteriet är utslitet? Eller att alltid behöva komma ihåg att ta med power-banken? Här är några tips för att undvika en urladdad mobil.

Publicerad

Att skaffa ny mobil vartannat år har blivit standard för många. Dels för att de flesta abonnemangen varar i två år, men många upplever att batteriet i en smartphone inte håller längre än så och väljer att köpa en ny mobil av den anledningen. Det många  inte vet är att det går att undvika att mobilen laddar ur, med några enkla inställningar som Digital Trends tipsar om.

Låt inte batteriet ladda ur helt och hållet

Det är bra att försöka se till att alltid ha en batteriprocent på minst 50, eller i alla fall mellan 40-80 procent för att mobilen inte ska slitas ut. Att ladda telefonen lite nu och då är bättre än att låta den nå ner till 0 procent för att sedan börja om. När den laddat klart, dra ur sladden! Och undvik att ladda nattetid. Se till att adaptern du stoppar i vägguttaget är den som tillhör din mobil.

Flygplansläge är batteriets bästa vän

Ska du inte använda mobilen på en stund? Eller om du för tillfället inte är beroende av nätet, sätt på mobilen på flygplansläge! Det stänger av alla aktiviteter som samtal, sms, e-post, sociala medier, wi-fi, bluetooth och mycket mer. Den här inställningen kan vara svår att ha för den som är van att alltid vara tillgänglig, men vill man ha mer batteri får man helt enkelt välja.

Uppdatera dina appar

Så fort du ser att en app behöver uppdateras, se till att göra det. Utvecklare skickar ut uppdateringar regelbundet, dels för att optimera minne men även för att förbättra batteritiden via apparna. Du kan själv hjälpa till att hålla apparna städade genom att endast ha de du verkligen använder nedladdade, alla andra ligger bara och drar batteri i onödan. Det går att ställa in så att apparna uppdateras automatiskt, men det kommer inte gratis. Automatisk uppdatering är en typisk funktion som snor åt sig batteri. Så har du möjlighet att göra det manuellt kommer mobilen få en längre livslängd.

Använd en mörk bakgrundsbild

Något som blivit populärt är att ha animerade bakgrundsbilder på sin smartphone, men det säger sig självt nästan, det är inte till batteriets fördel. Kan du skippa de häftiga bilderna som rör sig kommer det löna sig i längden. Vill du maximera chansen för bättre batteitid kan du välja att ha en svart, eller i alla fall en mörk bild. Skärmen suger åt sig en hel del energi av att belysa färgade pixlar medan svarta pixlar kräver mindre ström. En mörk bild är dessutom snällare mot ögonen än en färgstark.

Dra ner ljusstyrkan

När vi ändå är inne på vad som är skonsamt för ögonen och samtiidigt optimerar batteritiden är ett annat tips att dra ner på ljusstyrkan. Oftast är den automatiskt inställda ljusstyrkan ljusare än vad som är nödvändigt. Autolåset är en inställning som också är bra att kika på. Ju snabbare mobilen låser sig desto mer batteri sparar den. En del har valt att telefonen aldrig ska låsas självmant medan andras låser sig efter 30 sekunder, vem av dem är du? Vi vet i alla fall vems batteri som håller längst.

Stäng av din platsinfo

Det är inte nödvändigt att dina appar ser vart du är hela tiden, och det är verkligen inte nödvändigt att det ska ligga och dra batteri i bakgrunden. Behöver din telefon någon gång veta din platsinfo kommer den att fråga efter den.

Undvik extrema temperaturer

Att förvara mobilen i extrema temperaturer är inte att föredra och kan orsaka stor skada. Så ska den med till stranden, se till att den ligger i skuggan, gärna i en väska. På vintern kan det vara svårt att undvika kylan när man befinner sig utomhus, men försök att ha den framme så lite som möjligt om du vill att batteriet ska räcka hela dagen.

Använd batterisparläget

Orkar du inte gå igenom alla inställningar för att förbättra batteritiden? Det vanligaste sättet att spara på batteriet är att använda batterisparläget. I detta läge stänger telefonen själv av onödiga funktioner som drar batteri.