Miljö

40 länder lovar att fasa ut kolkraften: ”Förpassas till historien”

En kolgruva söder om Katowice i Polen, ett av de länder som nu lovat fasa ut kolkraften. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
En kolgruva söder om Katowice i Polen, ett av de länder som nu lovat fasa ut kolkraften. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Över 40 länder har enats om att fasa ut kolkraften och inte investera ytterligare i kolkraftverk. Det rapporterar The Guardian.

Publicerad

Bland undertecknarna finns Kanada, Polen, Ukraina och Vietnam. Dessutom har över hundra organisationer och finansiella institut lovat att sluta finansiera koldrivna kraftverk.

Däremot saknas länderna med de största kolkraftsutsläppen – däribland USA, Kina, Australien och Indien – i avtalet, där större ekonomier ska fasa ut kolkraften under 2030-talet och de mindre under 2040-talet.

Storbritannien har inför klimatmötet COP26 i Glasgow haft som uttalat mål att "förpassa kolet till historien" och näringslivsminister Kwasi Kwarteng säger enligt The Guardian att avtalet är en milstolpe.

– Länder från jordens alla hörn har i Glasgow förenats i en deklaration att kolet inte ska var en del av deras framtida energiframställning, säger han.

Andra är mer kritiska och anser att utfasningen borde gå mycket fortare.

– Det här ändrar inte spelplanen. En utfasning till år 2030 borde vara ett minimum och det här avtalet saknar det, säger Elif Gündüzyeli på miljöorganisationen Climate Action Network Europe till tidningen.