Övriga nyheter

21 skäl att börja träna

Publicerad

1 Regelbunden träning får hjärnan att arbeta effektivare. Förmodligen förbättras kopplingen mellan hjärnans delar, som åldrandet annars försämrar.

2 En rask promenad ökar blodflödet till hjärnan med 25 procent. Du tänker bättre: ut och gå om du söker problemlösningar; kör gå-möten.

3 Bättre koncentrationsförmåga. Så lite som tjugo minuters promenad per dag ger resultat.

4 Kreativiteten ökar, speciellt de två första timmarna efter passet.

5 Regelbunden träning får hippocampus att växa. Där sitter minnet och inlärningen, som åldrandet försämrar. Varierad träning är effektivast.

6 All träning är bättre än ingen. Ju större dos, desto mer effekt.

7 Träning frisätter lugnande serotonin, uppiggande noradrenalin, dopamin för välbefinnande och endorfiner, som ger kickar. Effekten håller i timmar.

8 En promenad sänker nivån av stresshormonet kortisol upp till två dygn.

9 Överviktig med bra kondis bättre än smal och otränad.

10 Långvarigt stillasittande är farligt, även om du är fysiskt aktiv i övrigt. Den som sitter stilla elva timmar löper 40 procents ökad risk att dö i förtid. Täta bensträckare talar om för fettregleringen att hålla i gång.

11 Alla får inte jättebra kondis – det orättvisa arvet. Träning kan ändå ha stor effekt på hälsan: sänka blodtrycket, blodsockret och blodfetterna.

12 Intervallträning är ofta bättre än jämnt tempo, även på nivån promenera ömsom snabbt och sakta.

13 De snabba muskelfibrerna dör om de inte används. Det vill du inte, för de hjälper dig att hålla balansen. Kör styrketräning och sprintrusher.

14 Den sammanlagda effekten av träning är bra för hälsan, även om vissa kan få en enstaka negativ reaktion.

15 Konditions- och styrketräning ökar mängden mitokondrier, cellernas kraftstationer. Gäller såväl muskel- som hjärnceller.

16 Träning kan få det goda bruna och beige fettet att förbränna det farliga vita.

17 Träning är lika bra som medicin vid lätt eller medelsvår depression, kanske för att nya celler bildas i hippocampus.

18 Panikattacker, fobier och ångest dämpas. Mer ju intensivare träning.

19 Längden på telomererna, ett mått på åldrandet, påverkas. De är betydligt längre hos fysiskt aktiva.

20 Risken för alzheimer och parkinson minskar med 30–40 procent hos 70-plussare som rör sig minst 30 minuter/dag. Hos drabbade bromsas utvecklingshastigheten.

21 Motion ger lika stor effekt som läkemedel vid hjärt-kärlsjukdomar, stroke och hotande diabetes. Läkemedelsdosen kan ofta minskas.

Gratis gymkort kan locka att träna

Enligt WHO dör fem miljoner människor i förtid varje år för att de inte rör sig tillräckligt. I Sverige är ungefär varannan vuxen alltför inaktiv, enligt Carl Johan Sundberg, som tillsammans med läkarkollegan psykiatrikern Anders Hansen har skrivit boken Hälsa på recept: träna smartare, må bättre, lev längre.

Carl Johan Sundberg ser den stora utmaningen som att få med de inte redan frälsta. Att träna på arbetstid och få gratis gymkort är några morötter. Men även piska behövs, säger Carl Johan Sundberg och nämner försök i USA med dyrare sjukförsäkring för dem som inte deltar i fysiska aktiviteter.