Innovation

14-åringens lösning ger genomskinliga a-stolpar

Foto: Society for Science
Foto: Society for Science

Bilindustrins jättar har under många år arbetet för att få fram teknik som låter föraren se genom a-stolpen. Nu har 14-åriga Alaina Gassler utvecklat ett fungerande system.

Publicerad

Bilens a-stolpar utgör en viktig del av skyddet för passagerarna, men på många modeller har de vuxit sig så tjocka att en människa kan döljas i den döda vinkeln mellan fram- och sidorutan. En rad biltillverkare har arbetat med lösningar för att till synes göra a-stolpen genomskinlig. Exempelvis presenterade Toyota 2017 ett system som bygger på speglar. Continental valde i stället att projicera omgivningen på stolpens insida.

Man får förmoda ett de stora bolagen har lagt ned avsevärda pengar på utvecklingen av sina respektive system, men ingen teknik har hittills nått marknaden. Nu har dock en 14-åring visat att man inte behöver använda stora summor för att ta fram en lösning.

Alaina Gasslers teknik bygger på en webbkamera som har placerats på utsidan av passagerarsidans stolpe. Hon har sedan använt en liten projektor för att projicera upp bilden på stolpens insida. Med 3d-skrivare har Alaina skapat en komponent som gör projektorns bild skarpare, och hon har klätt stolpens insida med en textil som gör så att projektionens reflektion bara kan ses ur förarens synvinkel.

14-åringen testade sitt koncept på familjens Jeep Grand Cherokee, som har tjocka a-stolpar.

– Jag ville hitta ett sätt att bli av med dem. Och min äldre bror, Carter, har precis börjat köra – så det fanns en stor oro kring säkerheten, säger Alaina Gassler till The Verge.

Resultatet ser tämligen övertygande ut, men en del jobb återstår för att projektionen ska ligga i konstant linje med förarens synfält. Alainas kommande prototyp kommer byta ut projektorn mot lcd-skärmar då de ger en tydligare bild i stark dagbelysning. Ett problem med att montera teknik på a-stolpens insida är att de ofta innehåller krockkuddar.

Alaina presenterade sin lösning vid Society for Science och Publics Broadcom Masters (Math, Applied Science, Technology, and Engineering for Rising Stars). Och Gassler vann tävlingen främsta utmärkelse, Samueli Foundation Prize, och fick 25 000 dollar för sin innovation.