Träsket stod för en tredjedel av utsläppsökningen globalt

2019-12-23 15:02  
Foto: Nasa

Nivåerna av atmosfäriskt metan har oförklarligt pekat uppåt. Nu avslöjar satellitdata att bakterier i ett träsk i Sydsudan ligger bakom en tredjedel av de ökade utsläppen.

Metan är en potent växthusgas som fångar in värmen 25 gånger mer effektivt än koldioxid. Mellan 2010-2016 ökade de globala utsläppen årligen med 1,5 miljoner ton. Det motsvarar i runda slängar Storbritanniens samlade metanutsläpp.

Den största källan är produktionen och användningen av fossila bränslen. Andra bidragare är soptippar och kossor. Men mer än en tredjedel av utsläppen är naturliga, bland annat kommer de från haven och våtmarker.

Sedan 2007 har de atmosfäriska nivåerna av metan fortsatt att stiga. Tidigare förstod man inte de bakomliggande orsakerna, men nu visar det sig att en enskild plats på jorden har haft en avgörande påverkan. University of Edinburgh granskade satellitdata från japanska GOSAT. De avslöjade att våtmarker i Östafrika stod för tredjedel av ökningen mellan 2010-2016.

Läs mer: Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt

Forskarna konstaterar att en stor del av metangasen har producerats av mikroskopiska bakterier i Sudd, en träskmark som täcker ungefär 55 000 kvadratkilometer av Sydsudan. Ökade vattennivåer har gett en mer gynnsam miljö för bakterierna. Det skriver universitetet på sin hemsida.

Givetvis har även Afrika metanutsläpp från fossila bränslen och boskap, men den nya upptäckten innebär att forskarna kan göra mer korrekta modeller för kontinenten. Forskarna har publicerat sin studie i tidskriften Atmospheric Chemistry and Physics.

John Edgren

Mer om: Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer