Studie: Havets förmåga att absorbera koldioxid gravt underskattad

2020-09-09 11:31  
”Forskare har sammanställt en stor databas med mätningar av ytnära koldioxid”, säger professor Andrew Watson vid universitetets Global Systems Institute. Foto: Helena Larsson/N/TT

Tidigare beräkningar av andelen koldioxidutsläpp som tas om hand av havet har missat att väga in en viktig faktor. En ny studie som tog hänsyn till temperaturskillnader gav ett nytt och överraskande resultat.

Enligt FN:s klimatpanel IPPC absorberar haven 30 procent av den koldioxid som skapas av mänsklig aktivitet. Naturskyddsföreingen slår också fast att havens kretslopp inte hinner med den snabba ökningen av koldioxid i atmosfären, vilket leder till havsförsurning.

Vid tidigare beräkningar av den andel av koldioxiden i atmosfären som förflyttar sig till havet, har man dock inte vägt in den temperaturskillnad som råder mellan vattenytan och på några få meters djup där mätningarna utförs. Nu har University of Exeter gjort en studie där man tog hänsyn till denna faktor, och resultatet blev helt annorlunda.

Under mätperioden 1992-2018 var det på vissa platser och vid vissa tidpunkter upp till dubbelt så mycket koldioxid som överfördes till havet. Det rapporterar Engineering and Technology.

Läs mer: Nytt forskarlarm: Antarktis shelfis vittrar sönder

"Häften av den koldioxid som vi släpper ut stannar inte i atmosfären utan tas upp av havet och vegetationen på land. Forskare har sammanställt en stor databas med mätningar av ytnära koldioxid – the Surface Ocean Carbon Atlas. Den kan användas för att beräkna förflyttningen av koldioxid från atmosfären och till havet", säger professor Andrew Watson vid universitetets Global Systems Institute.

Högre än tidigare mätningar

Andrew Watson konstaterar att koldioxidens löslighet i vattnet varierar kraftigt beroende på temperatur, och att det därför är en viktig faktor. För att få fram de exakta temperaturskillnaderna har teamet utgått från satellitdata. Studien visar att havens upptagningsförmåga av utsläpp från fossila bränslen ligger tio procent högre än tidigare mätningar.

"Vår reviderade uppskattning stämmer mycket bättre överens än tidigare mätningar med en oberoende beräkning av den mängd koldioxid som tas upp av haven", säger Jamie Shutler, doktor vid the Centre for Geography and Environmental Science, som tillhör Exeters Penryn Campus i Cornwall.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer