Miljö

Studie: Ekologisk mat sämre för klimatet

Lasermärkning i stället för etiketter och plastförpackningar till ekologiska frukter och grönsaker på Ica Malmborgs i Lund. Foto: Emil Langvad / TT
Foto: Emil Langvad / TT

Att producera ekologiska ärtor i Sverige släpper ut ungefär 50 procent mer koldioxid än konventionellt odlade, enligt en ny internationell studie. – Det här gör bedömningen av ekologiskt mer komplex, säger Stefan Wirsenius, forskare vid Chalmers som har deltagit i studien.

Forskarna har först gått igenom hur stora markarealer som grödorna ärtor och vete behöver beroende på om de är ekologiskt eller konventionellt odlade. För ekologiskt vete behövs dubbelt så mycket mark för samma mängd skörd.

Forskarna har sedan räknat med en hittills oprövad metod som mäter "koldioxidkostnad" utifrån att större arealanvändning indirekt bidrar till högre koldioxidutsläpp när skogen, som binder koldioxid, måste skövlas för att ge plats åt livsmedel.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här