Stora barriärrevet har lurat döden flera gånger om

2018-05-29 09:20  
Hjärtrevet i Stora barriärrevet Foto: Coffeewithmilk/Pixabay

Ny forskning visar att Stora barriärrevet har undkommit döden åtminstone fem gånger de senaste 30 000 åren.

Stora barriärrevet i nordöstra Australien är världens största system av korallrev. Revet, som sträcker sig cirka 2 600 kilometer, har utstått flera, stora och abrupta miljöförändringar under de senaste 30 000 åren, visar ny forskning.

Revets tillväxt har hejdats av inte mindre än fem nära döden-upplevelser, orsakade av bland annat havsnivåhöjningar och temperaturförändringar.

För drygt 30 000 och 22 000 år sedan skedde två omfattande skador av Stora barriärrevet på grund av luftexponering. Revet flyttade då på sig för att överleva.

Läs mer: Kritik mot australisk satsning för att rädda Stora barriärrevet

När havsnivån steg snabbt för drygt 17 000 och 13 000 år sedan inträffade ytterligare två omfattande dödsfall i revet, som också fick revet att flytta på sig.

Revet oväntat motståndskraftigt

Den senaste gången revet drabbades av omfattande skador, utöver den i dag aktuella, var för omkring 10 000 år sedan. Då verkar det enligt forskarna ha berott på en omfattande ökning av sediment och minskad vattenkvalitet, samtidigt som havsnivån höjdes.

Trots dessa händelser har revet ändå klarat sig. Forskarnas slutsats är att Stora barriärrevet har varit motståndskraftigare än vad man tidigare har trott, men att det också har varit väldigt känsligt för när sedimentet har ökat, sett över årtusendena, enligt studien som har publicerats i Nature Geoscience.

Den utveckling som sker i Stora barriärrevet i dag, md förändrad vattentemperatur och försurning, är sannolikt något nytt att hantera för revet. Forskarna är oroliga för att revet inte ska ha samma motståndskraft mot dessa förändringar som de tidigare, särskilt inte då förändringstakten är så snabb.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer