Miljö

Så enkelt ersätter du plasten – 10 hållbara alternativ

Svenska Stora Enso och finska Sulapac har gjort en "demoversion" av ett sugrör gjort av träfibrer och naturliga bindemedel. Foto: Ania Obminska
Tandborste i bambu. Foto: Ania Obminska
Om du inte är beredd att skippa bestick och tallrikar för engångsbruk helt finns det biobaserade varianter, gjorda av bambu. Foto: Pixabay
Duschtvål, handtvål och schampo finns alla att köpa som fasta tvålar. Foto: Pixabay
Ny Tekniks innovationsreporter Ania Obminska testade att plastbanta under en månads tid. Foto: Jörgen Appelgren

Har du funderat på att plastbanta för miljöns skull? Här är 10 vardagsprodukter du kan byta ut till mer hållbara alternativ.

Publicerad

Plastmaterial har många bra egenskaper. De är till exempel starka, tåliga, lätta, flexibla och motståndskraftiga mot vatten. Plast skyddar vår mat och kan därmed minska matsvinnet. Det är bra för miljön.

Men plast orsakar också stora problem. Vid utvinningen av oljan som ska ge ny plast ökar klimatpåverkan. Nedskräpningen bidrar också till att runt 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år.

Några sätt att motverka problemet är att undvika engångsartiklar i plast, minska användandet av plastbärkassar och använda sådant du redan har hemma. Biobaserad och nedbrytbar plast kan vara alternativ, men de är inte nödvändigtvis komposterbara. De kräver ofta industriell nedbrytning.

I november provade jag, i egenskap av reporter på Ny Teknik, att plastbanta och insåg att det var allt annat än enkelt att leva plastfritt. För dig som vill testa samma sak har jag nedan samlat tips på 10 vardagsprodukter du relativt enkelt kan byta ut till mer hållbara varianter:

1. Engångsartiklar för mat och dryck: Om du inte är beredd att skippa sugrör, bestick och tallrikar för engångsbruk helt och hållet så finns det biobaserade varianter. Företaget Bambu uppger att deras engångstallrikar och bestick är biologiskt nedbrytbara och kan slängas i komposten tillsammans med övriga matrester. De gör även återanvändbara sugrör av samma material.

Svenska Stora Enso och finska Sulapac lanserade tidigare i vintras en "demoversion" av ett sugrör gjort av träfibrer och naturliga bindemedel. Det ska gå att återvinna genom industriell kompostering och vara biologiskt nedbrytbara i havsmiljö. När det kommer ut på marknaden är oklart.

2. Plastpåsar och bärkassar: Allt fler matbutiker har börjat med frukt och grönt-påsar i sockerrörsbaserad plast. Du kan också spara och återanvända dina gamla plastpåsar, eller använda en nätkasse för frukt och grönt.

IVL Svenska Miljöinstitutets jämförelse av fyra bärkassar har visat hur svårt det är att veta vilken som egentligen är bäst för miljön. Det enkla svaret är att det beror på. En svensk papperskasse av nyfiber fick bäst resultat sett till klimatpåverkan, vilket kan förklaras med att den tillverkas vid en anläggning som använder förnybar energi. En importerad plastkasse gjord av råvara från sockerrör fick sämst resultat ur miljösynpunkt i alla jämförelser, sett till klimatpåverkan, försurning, övergödning och marknära ozon.

Vare sig du väljer att bära hem dina varor i en påse av plast eller tyg är det viktigaste att du använder och återanvänder dessa så långt som möjligt. The Guardian uppger att du måste använda en ekologisk bomullskasse 149 gånger innan den bidrar med ett lägre koldioxidavtryck än en plastpåse.

3. Vatten i pet-flaska och take away-kaffet: Det finns en mängd olika flaskor och termosar som du kan fylla på med vatten, te eller kaffe och använda om och om igen, bland annat i rostfritt stål.

4. Lunchlådan: Det har blivit allt lättare att hitta lunchlådor i glas, men locken är ofta gjorda i plast. Det finns många olika alternativ i rostfritt stål för den som inte vill kunna värma lådan direkt i mikron. Black+Blum gör matlådor i rostfritt stål med bambulock.

5. Plast- och aluminiumfolie: I stället för plast- och aluminiumfolie kan du använda bivaxfolie. Abeego tillverkar en variant av hampa och ekologisk bomull. Den kan rengöras och återanvändas i över ett års tid. Bee's Wrap gör en variant av ekologisk bomullsmuslin.

6. Bakplåtspapper: If You Care gör ett oblekt, komposterbart bakplåtspapper. Förpackningen är tillverkad av återvunnen kartong.

7. Diskborste och disksvamp: Tyska Redecker gör en diskborste med skaft av trä och borst av tagel. Borsthuvudet är utbytbart och när borsten är slut kan allt utom metalldelarna läggas på komposten.

Loofco gör en disksvamp av växtfibrer från torkad luffa (även kallad svampgurka). Denna ska vara biologiskt nedbrytbar och kunna slängas i komposten när den är utsliten.

8. Duschtvål, handtvål och schampo: Dessa finns alla som fasta tvålar, från flera olika varumärken, till exempel Body Shop, Lush och Källans naturprodukter. Lush säljer också oförpackade produkter.

9. Tandborste och tandtråd: Apodental har utvecklat en "ekologisk, nedbrytbar och miljövänlig tandborste". Trähandtaget är av bambu och ska vara komposterbart. Borsten är gjort av bambufibrer och är nedbrytningsbar.

Georganics gör tandtråd av bambukolfibrer och har en vaxbeläggning av candelillavax. Dental Laces tandtråd är tillverkad av mullbärssilke och candelillavax.

10. Plåster: Nutricare Patch gör plåster av ekologisk bambu.