MILJÖ

Rapport: Viktigt kunna döma chefer för "miljömord"

Att kunna döma chefer för storskalig miljöförstörelse är ett sätt att knuffa ekonomin i mer hållbar riktning, enligt en ny rapport.

Att göra ekocid – miljömord – till ett internationellt brott jämte krigsbrott och folkmord behövs för att ge ekonomin ett ”säkerhetsräcke”. Och för att hindra att företag som sköter sig missgynnas, enligt en ny rapport.
– Du ska inte ha konkurrensfördelar för att du agerar oetiskt, säger Eleanor Sharpston, tidigare generaladvokat vid EU-domstolen.

FN:s generalsekreterare, Europaparlamentet, flera regeringar, liksom påven Franciskus och Svenska kyrkan – stödet för att göra ekocid, ”miljömord”, till ett internationellt brott inom Romstadgan blir allt bredare.

Ekocid betyder storskalig miljöförstöring som leder till omfattande skada på, förstörelse eller förlust av ekosystem eller livsmiljöer. Tanken med en ekocidlag är att göra det möjligt att ställa de som är högst ansvariga för beslut – till exempel företagsledare – till svars för stora skador som gjorts mot bättre vetande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här