Ämnet i plastflaskor gav förändringar i generationer

2020-01-23 07:00  
Foto: Rama / Donmike 10

De flesta människor har BPA i kroppen. Nu visar forskning att ämnet ger möss genförändringar, med skador på immunförsvaret även hos efterföljande generationer som inte har exponerats.

Bisfenol A (BPA) används framför allt för att tillverka epoxi- och polykarbonatplaster. Man har misstänkt att BPA kan verka hormonstörande, vilket är dåliga nyheter, för i dag hittas ämnet i de flesta människors urinprover.

En källa kan vara de polykarbonatplaster som används vid tillverkningen av vissa plastflaskor samt i läskburkar. Även om den långsiktiga exponeringen har skapat viss oro så har experter ansett att de små mängder vi får i oss via livsmedel sannolikt inte har någon påverkan på vår hälsa. Nu visar forskning vid University of Texas Medical Branch i Galveston att BPA aktiverar en förändring hos möss immunförsvar som sedan lever vidare i minst tre generationer.

Tidigare har epidemiologiska studier kopplat exponering för BPA i fosterstadiet till astma hos barn. Och andra studier har bekräftat att gravida möss som exponeras har utvecklat astmaliknande symtom tillsammans med sin avkomma.

Läs mer: Ny uppfinning gör plastpåsar av fiskavfall

För att bättre förstå hur BPA kan lösa ut allergisk astma analyserade UTMB de proteiner som produceras av immuncellerna hos BPA-behandlade gravida möss och deras barn, samt ytterligare två efterföljande generationer avkomma som inte hade exponerats för ämnet.

Med masspektrometri jämfördes proteiner från vissa immunceller hos de exponerade mössen med deras efterföljande generationer samt en kontrollgrupp. Både de gravida mössen med barn samt ytterligare två generationer uppvisade proteiner som kopplas till att en specifik del av immunförsvaret hade aktiverats. Man vet sedan tidigare att den aktiveringen också hänger samman med allergier.

Läs mer: Rapport: Framtidens kläder måste göras i nya material

Bland annat noterades dubbelt så mycket av proteinet ZDHHC1. Det produceras även som gensvar vid förhöjda nivåer av östrogen. BPA-exponeringen gav också förändringar i enzym som styr histoner, de globulära proteiner kring vilka kromosomernas långa dna-spiraler är uppsnurrade.

Det var därför som exponeringen kunde ge genetiska förändringar som ärvdes av möss som inte utsatts för BPA. Detta gav i sin tur en abnorm aktivering av immunförsvaret. Det skriver University of Texas Medical Branch i sitt pressmeddelande. Forskarna har publicerat sin avhandling i Journal of Proteome Research.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer