FORDON

Många ”udda händelser” – men Scania ser stor efterfrågan framöver

Scania har släppt nytt bokslut. Arkivbild.
Scania har släppt nytt bokslut. Arkivbild.

Fordonstillverkaren Scania har påverkats negativt av leveransstörningar under förra året, men redovisar ändå både ökad omsättning och högre vinst. Framöver är efterfrågan god, enligt vd Christian Levin.

Publicerad

Scania redovisar en vinst före skatt på 7 231 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 1 764 miljoner samma period föregående år.

Scaniakoncernens omsättning steg samtidigt med 37 procent till 52 822 miljoner kronor medan orderingången ökade med 44 procent till 23 521 miljoner kronor under perioden.

Aktiva kunder

Scanias vd Christian Levin konstaterar i ett pressmeddelande att det har varit många udda händelser som präglat förra året, med pandemi, leveransstörningar och krig. Ändå, efterfrågan på Scanias produkter är god, och kunderna visar stor aktivitet, skriver han.

Men problem i leveranskedjan ställer till det även för Scania. Enligt Christian Levin har rörelseresultatet på helåret i fjol påverkats av detta.

"En destabiliserad leveranskedja och en intakt bemanning i produktionen ledde till ett lägre kapacitetsutnyttjande vilket också påverkade det finansiella resultatet negativt", skriver han.

Scania bestämde dock att inte göra personalneddragningar i fjol, för att kunna vara flexibla och kunna köra på så fort leveranserna kom, förklarar han.

Tvingas säga nej

Framöver ser han också att efterfrågan är god, Scania tvingas till och med nobba kunder för att vara säkra på att kunna leverera.

"Med en orderbok som redan sträcker sig långt fram i tid är vi fortsatt restriktiva med att lägga order, dels för att säkra leveransprecisionen och dels för att hantera ökade kostnader orsakade av inflation", skriver Christian Levin.