ELBILAR

Maybach lanserar första laddhybriden – elbil på gång

En bil som ska kombinera lyx med möjligheten att ibland köra på el. För första gången lanserar nu Mercedes lyxdivision Maybach en laddbar bil, men det är bara början på elektrifieringen.

År 2023 kan det tyckas sent att börja med laddhybrider. Men för Maybach, Mercedes ultra-lyxavdelning, har det aldrig varit intressant att gå i bräschen för ny drivlineteknik.

Men nu är det dags för en ny laddbar bil från Maybach. Detta i form av Mercedes-Maybach S 580e som utöver att bli den första med sladd – även utlovar att göra företagets lyxlimpa tystare och bekvämare.

Drivlinemässigt är det en rak sexcylindrig motor på 270 kW som tillsammans med en elmaskin på 110 kW står för framdriften. Tillsammans ger de en systemeffekt på 510 hästkrafter och ett vridmoment på 750 Nm. Detta gör att, om man nu skulle vilja, kan avklara 0-100 km/h på 5,1 sekunder.

Ska kunna köra 10 mil på el

Tittar vi istället på elektrifieringen ska Maybachen klara runt tio mil på el och tack vare att ekipaget klarar av 60 kW DC-laddning, ska man även kunna ladda rätt kvickt när man är på färd. Hänvisad till vanlig växelström ska det gå att ladda i upp till 11 kW.

Vad man får betala för en Mercedes-Maybach S580e är en öppen historia. Det kan ju sägas att laddhybridversionen inte är till för de som är roliga över bränslekostnaden när det ska vardagspendlas.

Vanliga 580 börjar strax under två miljoner, därför är det ingen högoddsare att frånpriset lär vara en bra bit över det. Men sedan kommer tillvalsmöjligheterna och då pratar vi tvåtonslacker för 164 000 kr, läderklädsel för 177 000 kr samt ett nätt litet ”förstaklasspaket” för över halvmiljonen. Eller varför inte flagghållare på framflygarna för 26 000 kr.

Laddhybriden lanseras alltså nu, i en tid då vissa tillverkare sagt att de är passé, men denna följs snabbt upp av nästa steg på elektrifieringsresan.

– Med vår första laddhybrid kombinerar vi Maybachs lyx med möjligheten att köra elektriskt. Redan senare i år kommer vi att presentera vår första helt elektriska modell, säger Daniel Lescow, chef för Mercedes-Maybach.