Parodiskt om cyberavlyssning

2015-01-16 14:53  
Sverker Brundin, redaktör för Digitalteknik Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Utspelet från Industrivärdens ordförande om elektronisk avlyssning har låg trovärdighet, enligt Digital Tekniks redaktör Sverker Brundin.

Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf gick i gårdagens Dagens Industri ut i en stort uppslagen artikel - som också var huvudnumret på ettan, tidningens framsida. Han säger "vi har uppgifter om elektronisk avlyssning" och "vi misstänker och har indikationer på att starka krafter vill destabilisera Industrivärden och företagen i gruppen".

Elektronisk avlyssning, dataintrång, digitalt industrispionage och riktade hackerattacker har under de senaste åren blivit allt vanligare. Cyberattacken mot Sony i november blev till exempel väldigt uppmärksammad. USA:s president Barack Obama gick med anledning av det igår ut med nya krav på att ytterligare förbättra USA:s cybersäkerhet. Enligt USA är det Nordkorea som ligger bakom intrången mot Sonys amerikanska kontor.

De flesta it-säkerhetsexperter säger också att de största hoten nu är länders cyberstyrkor, organiserad brottslighet med företag i syfte och företags egna enheter för industrispionage.

Ur det sammanhanget är det förstås väldigt intressant och inte minst lärorikt att få reda på mer om den elektroniska avlyssning som företagen i Indistrivärlden-sfären nu är inblandade i, enligt gruppens ordförande.

Men när Digital Teknik försöker få mer information blir svaret från Industrivärden "vi diskuterar av princip inte säkerhetsfrågor publikt." Trots att ordföranden precis har gjort det.

Däremot förtydligar Industrivärden att avlyssningen handlar om SCA, ett av bolagen i sfären. När jag hör av mig till SCA blir svaret även här "vi kommenterar inte säkerhetsrelaterade frågor".

Misstanken blir då att Sverker Martin-Löf står ensam i sina påståenden. Att det hela egentligen handlar om att han är sur på att Svenska Dagbladet i en lång serie artiklar har kritiserat Sverker Martin-Löf själv, SCA, Industrivärden med flera för vidlyftiga representationskostnader och utnyttjande av dyra privatflygplan. Då får i stället utspelet ett löjets skimmer över sig.

Även en rad aktieägare är kritiska. I Dagens Industri går nu bland andra Tredje AP-fonden ut med hård kritik mot Sverker Martin-Löfs utspel.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer