Karriär

Tyska storföretag spärrar jobbmejl på fritiden

Foto: Alamy
Foto: Alamy

I Tyskland kallas det ”Informations-Overkill”, och en rad storföretag med biljättarna Volkswagen, Daimler och BMW i spetsen har de senaste åren begränsat och stoppat möjligheten att arbeta utanför arbetstid.

Publicerad

BMW valde en mjuk linje när man för två år sedan bestämde sig för att begränsa arbetets intrång i fritiden. För det första har medarbetarna möjlighet att själv begränsa den tid man är nåbar utanför arbetstid. För det andra räknas det som arbete att kolla jobbmejlen på fritid. Allt arbete i hemmet får tas upp som arbetstid ”på förtroendebasis”.

Volkswagen stänger en halvtimme efter arbetstidens slut av mejlservern till alla tjänstemobiler. Först en halvtimme före arbetstid nästa dag går det att kolla jobbmejlen i mobilen igen. De som omfattas sedan flera år är de 3 500 av företagets anställda som har kollektivavtal och tjänstetelefon.

Daimler har en hårdare gräns. Sedan tre år tillbaka raderas alla mejl som skickas till någon som loggat ut från jobbet. Avsändaren får vara så god att skicka om dem på arbetstid.

Deutsche Telekom införde mejlstopp utanför arbetstid redan 2010, men här finns inga tekniska spärrar. Även Bayer och E.on. har sedan flera år en uttalad policy om att inga jobbmejl ska skickas eller läsas på fritiden.

Källa: Spiegel online

Läs mer: