KARRIÄR

Två svenskar tog EM-medalj i programmering

Ellinor Åhlander och Jiachen Mi vann silver respektive brons i programmerings-EM för gymnasietjejer.
Ellinor Åhlander och Jiachen Mi vann silver respektive brons i programmerings-EM för gymnasietjejer.

Sverige har tagit två EM-medaljer i programmering för gymnasietjejer, en tävling som avslutades under onsdagen i Lund. ”Att ta silver är helt fantastiskt!” säger Ellinor Åhlander, silvermedaljör.

Publicerad Uppdaterad

Under två dagar i Lund tävlade 189 gymnasietjejer från 52 länder om vem som var bäst på programmering. Tävlingen European Girls' Olympiad in Informatics (EGOI) var ett EM men även länder utanför Europa var inbjudna som gäster.

Varje dag fick gymnasisterna fyra problem att lösa på fem timmar. Vid ett tillfälle skulle de simulera inflation. Ju effektivare kod, desto mer data kunde programmet hantera, och deltagarna fick därmed poäng på hur snabbt deras program blev.

De 17 flickor som fick högst poäng vann guld. Silver vann de flickor som hamnade på plats 18-44. Ellinor Åhlander från Uppsala kom på plats 36.

Brons tilldelades gymnasisterna mellan plats 45 och 92. Svenska Jiachen Mi från Lund hamnade på plats 64.

”Det har varit en utmanande och spännande resa att tävla mot otroligt skickliga programmerare från hela världen. Jag hoppas att mitt resultat kan inspirera andra unga tjejer att tro på sina förmågor och följa sina passioner inom it-världen. Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande och mångfaldig tech-industri” , säger hon i ett pressmeddelande.

De flesta deltagarna var med på plats, några enstaka deltog digitalt. Tävlingen anordnades av föreningen Kodsport i Sverige. Det är tredje året i rad som EM i programmering anordnas för flickor. Tidigare år genomfördes samma EM i Turkiet och Schweiz.

Uppdatering: I en tidigare version angavs fel namn på årets arrangör.