Tre steg – så lär du av dina misstag

2021-11-18 09:33  
Alla begår misstag. Så här går du vidare från dem, i tre steg. Foto: Unsplash

Det är mänskligt att begå misstag, men framgångsrika personer ser dem som tillfällen att utvecklas. Här är tre steg för att komma över ett misstag på ett konstruktivt sätt.

Misstag svider ofta rejält och är inte alltid lätta att hantera, men enligt en artikel i tidningen Forbes finns några sätt att vända en jobbig situation och använda misstaget som en språngbräda för förbättring.

Lägg tid på reflektion

Det är naturligt att älta ett misstag under dagen det sker. Men under kommande dagar, när händelsen sjunkit undan lite, bör du fundera igenom vad som egentligen hände. Försök att vara objektiv kring det inträffade och vad som kan göras annorlunda i framtiden. Om du väntar med bearbetningen av ett misstag kan viktiga detaljer, som kan hjälpa dig att gå vidare, glömmas bort.

Läs mer: Så släpper du rädslan för att inte bli omtyckt på jobbet

Skriv ner misstaget

Det räcker inte att bara tänka på vad som har hänt. Skriv även noggrant ner situationen och förloppet från början till slut. Detta hjälper för att få ordning på ostrukturerade tankar. Ju tydligare du är i redogörelsen desto bättre kan också lösningen bli. En god förståelse av varför misstaget inträffade bidrar till att du kan lära dig något av händelsen och ta nästa steg.  

Dela med dig

Det är kanske inte helt frestande att berätta för andra om ett jobbigt misstag, men det kan kännas befriande och även vara värdefullt för att lära dig något. Överväg därför att dela dina tankar kring det inträffade med en kollega, vän eller familjemedlem. Du behöver inte strössla med detaljer, poängen är att få stöd och motivation till förbättring. 

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt