KARRIÄR

Tidigare Meta-anställda förhandlar om uppgörelse

Ett antal tidigare moderatorer i Kenya har stämt Meta. Arkivbild.
Ett antal tidigare moderatorer i Kenya har stämt Meta. Arkivbild.

Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, har tidigare stämts av ett antal externt anställda i Kenya – som anklagar bolaget för bristande arbetsmiljö. Nu har parterna kommit överens om att förhandla om en förlikning.

Publicerad

Förra året stämdes bolaget på totalt 1,6 miljarder dollar av 184 anställda, som arbetat från Kenya med att moderera innehåll via ett externt bolag. Bland annat beskylls Meta – och det externa bolaget Sama – för bristande arbetsvillkor och för att betala för låga löner.

De 184 moderatorernas arbete har gått ut på att gå igenom material från användare i tolv afrikanska länder och ta bort sådant som anses bryta mot Facebooks regler. Enligt nyhetsbyrån AP vittnar flera moderatorer om att de i sitt jobb tvingats se "fruktansvärt" innehåll under åtta timmar per dag, utan att erbjudas tillräckligt psykologiskt stöd.

Tidigare i år sades moderatorerna upp från det kontrakterade bolag de arbetade vid. Bolaget, Sama, uppger å sin sida att moderatorerna erbjudits samtalsstöd.

År 2020 gick Facebook med på att betala 52 miljoner dollar vid en liknande rättsprocess, efter att moderatorer tvingats bevittna bland annat avrättningar, sexuella övergrepp och terrorism.

Parterna har nu 21 dagar på sig att nå en uppgörelse.