Karriär

Tävla – och toppa cv:t

Robert Lyngman och Gustav Borgefalk med sitt förstapris från San Diego State Universitys Venture Challenge 2011.
Studenter utanför Sverige kan tävla i Student Competitions för att få plugga i Sverige.
Student Competitions samlar världens student-tävlingar i en databas.

Allt fler kommer att studera. Så man måste sticka ut med något utöver själva utbildningen. Ett bra sätt är att vinna en tävling. – Man kan betrakta det som en riskfri tenta, säger Robert Lyngman på Student Competitions.

Publicerad

Många storföretag lägger upp utmaningar på sina sajter och bjuder in hela världen att tävla. Det är en trend som har kommit för att stanna, anser man på Student Competitions, som har systematiserat tävlingarna genom att lista dem.

Den som blir medlem, vilket är gratis, får tillgång till tävlingar över hela världen. Teknologen som letar efter en utmaning kan till exempel filtrera på Ingenjör i Sverige och få upp relevanta tävlingar.

– Det är som en tenta som du inte behöver plugga till, säger Robert Lyngman.

Han ser en utbildningsindustri utvecklas. I dag skaffar sig 150 miljoner studenter i världen högre utbildning, de kommer att vara 250 miljoner om bara några år.

– I slutändan tävlar man om jobben, säger Robert Lyngman.

Han gick på KTH och träffade de övriga tre medgrundarna i en inkubator på Handels i Stockholm.

Affärsidén att lista all världens tävlingar är den bästa någonsin, anser en av dem, Gustav Borgefalk.

– Vi bestämde oss för att satsa stort och globalt direkt, säger han.

De ringde upp alla företag med studenttävlingar som de hittade och frågade om de ville ha hjälp att nå ut.

– Vi lockade med vårt globala nätverk och de blev intresserade, för det är ganska mycket mek med sådana där tävlingar som någon stackars projektledare får ta hand om, berättar Gustav Borgefalk.

I somras hade man 30 000 studenter som medlemmar, nu är siffran 170 000.

– Vi ska över en miljon vid årsskiftet, säger Gustav Borgefalk trosvisst.

I snitt hålls 10 till 20 tävlingar i veckan. Studenten kan vinna pengar, mentorskap eller chansen att tala för sin idé för de rätta personerna. Men det är också ett meritvärde i sig att delta.

Vad är poängen för företagen att anlita er?

– Deras intresse är att attrahera, identifiera och utvärdera talang. Att annonsera är en envägskommunikation. På det här viset når de fram till dem som de verkligen vill hitta.

Just nu håller till exempel ett danskt biomedicinföretag på att utveckla en stor tävling.

Studenter utanför Sverige kan tävla i Student Competitions för att få plugga i Sverige vilket annars kostar hundratusentals kronor för icke-européer.

Även de som inte vinner kan lockas att plugga här, för att det är förhållandevis tryggt för kvinnor och alla pratar engelska.

Deltog i Draknästet

Det har gått bra för det lilla studentföretaget, som startade 2009. Student Competitions vann riskkapital i Draknästet i tv. Nu har det vuxit till 20 medarbetare.

Mångfald är en förutsättning för att kunna satsa på hela världen som marknad. Medarbetarna kommer från tio olika länder. De är programmerare, designer, marknadsförare och projektledare. Gustav Borgefalk och Robert Lyngman fungerar som marknadsavdelning. De har varit och hälsat på hos Facebook och Google i Silicon Valley för att låta sig inspireras till att attrahera de rätta hjärnorna.