Taktiken som minskar skräcken att tala inför publik

2019-05-27 06:00  
Foto: Paul Bradbury

Att tala inför publik rankas av många som nummer ett bland rädslor. Men genom att öva, vara påläst och ändra inställning kan obehaget övervinnas.

Det är lätt att lösa talarskräcken genom att avstå, men då begränsar du dina karriärmöjligheter och chansen att bygga ditt eget varumärke. Och det går att minska pressen när du ska prata inför många människor. Det menar William Arruda, motivationstalare och specialiserad i personliga varumärken, som listar några användbara knep i tidningen Forbes.

Ändra ditt sätt att tänka

Oroar du dig för att bli bedömd eller att din karriär ska skadas när du håller ett föredrag? Det beror oftast på att du fokuserar på dig själv. Men att prata inför publik handlar inte om dig, utan om att lyssnarna får information eller inspiration. Om du tänker på att du bidrar med ett värde till andra blir situationen mindre stressande.

Klappa dig själv på axeln

Rusa inte vidare till nästa aktivitet efter att du har uppdaterat ditt team eller levererat ett tal. Pausa istället och beröm dig själv för presentationen. Ju mer du gör dig själv medveten om din framgång, desto sannolikare är det att du frivilligt ställer dig framför en publik igen.

Gör din hemläxa

Liksom med alla jobbaktiviteter kommer du att känna mindre ångest om du är förberedd. Läs på om ditt ämne och din publik, bli bekväm med platsen och tekniken. Ju mer förberedd du är desto bättre kommer du att prestera.

Läs mer: Så kommer du över rädslan för att misslyckas

Öva

Obehag mot något som är känslomässigt jobbigt minskar vid upprepad exponering, ungefär som att flygrädsla minskar genom att utsättas för flygningar. Om du upprepar något med positivt resultat blir det med tiden lättare och mer friktionsfritt.

Börja smått

Om du inte är redo att tala på ett event med 500 personer så börja med teammöten eller enkla lunchföredrag. Även att hålla ett videoseminarium räknas som att tala offentligt. När du är mer bekväm kan du gå vidare med mer formella föredrag inför en större publik.

Identifiera det skrämmande

Vanligtvis är det något moment som skapar mer ångest. Om du fokuserar på att bli bekväm med den delen kommer skräcken att minska. Är det att starten på presentationen? Är det jobbigt att få frågor? Är det att ha många blickar riktade mot dig? Identifiera utmaningarna och jobba med dem.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt