Så kommer du över rädslan för att misslyckas

2018-12-13 10:46  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Många skuldbelägger sig själva så fort de gör minsta lilla misstag på jobbet och lever med en ständig skräck för att misslyckas. Här är fyra tips på hur du kan vända din oro till framgång.

Att till varje pris undvika att göra fel är inte rätt väg att gå i karriären. Det är när du känner dig trygg som du ska vara mest orolig, skriver karriärcoachen Susan Peppercorn i Harvard Business Review. Det är ett tecken på att du inte kliver tillräckligt långt ut ur din komfortzon och därmed gör du heller inte det som behövs för att utvecklas och trivas.

Genom att ompröva dina rädslor med hjälp av de här fyra stegen kan du i stället lära av dina farhågor och låta dem vägleda dig mot de viktigaste målen.

Läs mer: Gör det här så vet ingen hur nervös du är på scen

– Omdefiniera vad som är ett misslyckande. Bakom många rädslor finns en oro att göra fel, verka dum eller inte uppfylla förväntningarna – med andra ord en rädsla för misslyckande. Genom att försöka se situationen som du är rädd för ur ett annat perspektiv innan du ger dig in i den kan du undvika en hel del stress och ångest.

– Sätt upp mål för vad du ska göra, inte för hur du ska undvika saker. Mål som formulerar vad vill åstadkomma får oss att må bättre, även om det är lätt att omedvetet sätta upp mål kring vad vi inte vill ska hända när vi står inför en uppgift som vi tror kan bli svår och jobbig.

– Skriv en lista över det du oroar dig för att göra och vad du är rädd ska hända om du gör det. På så sätt blir det lättare att ta itu med dina utmaningar.

– Fokusera på lärande. Saker blir inte alltid som du vill men om du försöker att ha en realistisk syn på livet är du mer inställd på att lära så mycket som möjligt, även av dina misstag.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt