Karriär

Svensk spelindustri växer – samtidigt svårt att anställa

Trycket är högt på utbildningarna för spelutvecklare. Men dataspelsbranschen skriker efter erfaren personal. Spelstudion Lionbite i Nacka. Spelutvecklaren och 3D-artisten Maria Norkvist. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Trycket är högt på utbildningarna för spelutvecklare. Men dataspelsbranschen skriker efter erfaren personal. Spelstudion Lionbite i Nacka. Spelutvecklaren och 3D-artisten Maria Norkvist. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det svenska spelundret fortsätter att växa. Företagen blir fler, omsättningen har mångfaldigats och förra året skapades över 1.000 nya arbetstillfällen. Men branschen varnar för att det börjar ta slut på personer att anställa.

Publicerad

Förra året ökade antalet företag och anställda nästan med en fjärdedel totalt, visar en genomgång av branschorganisationen Dataspelsbranschen.

År för år noteras ett nytt ”high score” och även om jättar som Mojang (som har gjort Minecraft), King (Candy crush saga) och Electronic Arts-ägda Dice (Battlefield, Star wars: Battlefront) står för den största delen av kakan så växer också mindre aktörer, varav många i mindre orter.

– Framför allt kan vi nu se att branschen investerar i både nya investeringar och förvärv av nya spelstudior, men också i personal, produktion och utveckling, säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor hos Dataspelsbranschen.

Miljardomsättning

Omsättningen för det svenska spelundret ökade 2017 till 14,6 miljarder. Det kan jämföras med musikbranschen i Sverige som 2016 omsatte knappt 10 miljarder kronor.

På minuskontot kan samtidigt noteras att det sammanräknade resultatet för branschen nästan halverades till 4,2 miljarder kronor från ett ovanligt framgångsrikt 2016.

Detta förklaras med färre stora spelsläpp, fler investeringar och det faktum att den allra största aktören – Minecraftskaparen Mojang – gjorde särskilt stor vinst 2016, en vinst som utgjorde mer än tre fjärdedelar av hela branschens resultat.

Under året har Avalanche studios (bakom bland annat Just cause-spelen) köpts upp av danska Nordisk film games i en miljardaffär. Samtidigt har Karlstadsbaserade THQ Nordic köpt upp två svenska studior och en tysk i storaffärer.

Svårt få tag på folk

Fler bolag har börsnoterats, men när viljan att investera är stor har många företag nu svårt att hitta personal.

– Dels utexamineras färre spelutvecklare än det nyanställs, säger Johanna Nylander.

Dels är spelutvecklare alltmer efterfrågade i andra branscher, fortsätter hon. Och dels är det en global bransch där de svenska företagen nu har svårare att få arbetstillstånd för utländska anställda.

– Det blir svårt att hitta 1|000 nya personer nästa år, säger Nylander.

– Det är inte bara programmerare, utan animatörer, grafiker, designers, allting. Vi behöver människor med olika erfarenheter och bakgrunder, vi behöver utbudet som finns på den globala marknaden för att hålla oss i topp.

Spelbranschen har under en längre tid kritiserats för att där finns för få kvinnor. Andelen har dock ökat – förra året var nästan var fjärde anställd en kvinna, jämfört med en av tjugo för fem år sedan.