Karriär

Svanberg fick en miljon i flyttbidrag

BP-ordföranden Carl-Henric Svanberg fick ett ”kallortstillägg” på drygt 1 miljon kronor för att flytta från Stockholm till London. Själva arvodet var också hygglig – nästan 8 miljoner kronor.

Publicerad

Den brittiska oljejätten BP publicerade i dag siffror över ersättningen till sina direktörer och sin styrelse. Flera bonusberättigade toppchefer blev utan bonus i år.

BP:s förre vd Tony Hayward, som kritiserades hårt för sin hantering av oljekatastrofen i Mexikanska golfen, fick inget extra för 2010.

Det blev ett rejält tapp för Hayward med tanke på att han fick drygt 20 miljoner kronor i bonus året innan.

Tony Hayward fick sluta som vd i oktober 2010. För vd-jobbet i drygt nio månader fick han en lön på 20 miljoner kronor. Hans vd-pension uppgår till cirka 6 miljoner kronor om året.

Andy Inglis, som var operativt ansvarig för oljeborrningen i Mexikanska golfen, fick också lämna sitt jobb. Hans lön var 7 miljoner kronor. Till det fick han 2 miljoner kronor i flyttkostnader för att ta sig hem till England igen.

Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg, klarade sig helskinnad ur krisen, trots att han först kritiserades för att hålla sig undan och låta Tony Hayward ta smällen, sedan för att uttala sig klantigt på svengelska.

Carl-Henric Svanbergs arvode som styrelseordförande uppgår till 750 000 pund, vilket motsvarar nästan 8 miljoner kronor.

Det kan jämföras med ersättningen till Ericsson nya styrelseordförande Leif Johansson, som får 3,75 miljoner kronor.

Carl-Henric Svanberg har också fått närmare 1 miljon kronor i flyttbidrag för att bosätta sig i England.

De enda toppchefer på BP som fått bonus för förra året är finanschefen Byron Grote och chefen för raffinadierna och bensinhandeln Iain Conn.

De fick tillsammans 7 miljoner kronor i bonus. Det är bara 30 procent av vad de kunde ha fått som mest enligt BP:s bonusregler.

Byron Grote fick en lön på 8 miljoner kronor plus bonus på nästan 4 miljoner. Iain Conn fick drygt 7 miljoner kronor i lön och bonus på drygt 3 miljoner.