Karriär

Stressforskningens fader får guldmedalj

Lennart Levi Foto: Jörgen Appelgren
Lennart Levi Foto: Jörgen Appelgren

Stressforskningsinstitutets grundare Lennart Levi får det internationella prestigeutmärkelsen Compostela-priset.

Publicerad

Lennart Levi får priset för sitt främjande av de europeiska grundvärderingarna, sitt tvärvetenskapliga arbetssätt och sin strävan att bringa forskningsresultat till praktisk tillämpning för en mer livsvänlig livsmiljö.

- Prissumman har jag skänkt till Läkare utan gränser, säger Lennart Levi, som just har kommit tillbaka från prisutdelningen i Poznan i Polen.

Priset –  6 000 euro och en guldmedalj – delas ut varje år av ett av världens ledande universitetsnätverk, the Compostela Group of Universities (CGU) och den spanska delstatsregeringen i Galicien. I nätverket ingår 67 universitet runt om i världen. Tidigare pristagare har varit Vaclav Havel, författare och tidigare tjeckisk president, Jacques Santer, tidigare president för Europeiska kommissionen, och Carla Del Ponte, chefsåklagare för två av Förenta Nationernas krigsförbrytartribunaler.

Samma dag som Compostela-priset delades vid en ceremoni på Adam Mickiewicz-universitetet i polska Poznan, presenterades, diskuterades och antogs Poznan-deklarationen.

- Dess idé, som kommer från mig, är att lära nästa generation studenter vid alla fakulteter att tänka kritiskt och att främja det sociala kapitalet – enklast uttryckt i Bibelns bud om att taga vara på sin broder och att bära varandras bördor, berättar Lennart Levi.

Lennart Levi är professor emeritus vid Karolinska institutet. Han grundade och ledde Stressforskningsinstitutet vid Karolinska institutet 1959– 1995, var föreståndare för Statens institut for psykosocial miljömedicin från 1980 till sin pensionering 1995. Han har varit rådgivare i psykosociala hälsofrågor till FN-organen WHO och ILO och Europeiska kommissionen samt riksdagsledamot för Centerpartiet 2006–2010.

Han har själv två pris instiftade i sitt namn: Skandias Lennart Levi-pris, som ges till en internationellt framstående forskare, och Levi-priset, som delas ut till den mest innovativa pedagogiska idén för att stimulera kvalitén i undervisningen av teknologer i arbetsmiljöfrågor.

Årets Levi-pris delas ut den 23 oktober.