Karriär

Skydda dig mot kollegans stress

Var femte deltagare i en forskningsstudie fick förhöjda halter av stresshormonet kortisol bara av att titta på en stressad människa. Foto: Alamy
Var femte deltagare i en forskningsstudie fick förhöjda halter av stresshormonet kortisol bara av att titta på en stressad människa. Foto: Alamy

Andras stress smittar av sig. För att slippa smittan gäller det att stärka sitt emotionella immunförsvar.

Publicerad

På samma sätt som ett leende eller gäspning kan smitta, plockar våra hjärnor upp andra människors stressignaler. I synnerhet när vi ser en kollega eller annan närstående utstråla stress reagerar vårt nervsystem omedelbart. I en forskningsstudie var det 26 procent av deltagarna som fick förhöjda halter av stresshormonet kortisol bara av att tittat på en stressad människa.

Sådan här andrahandsstress är extra smittsam när det handlar om en kärlekspartner, men även de som tittade på stressade främlingar fick stresspåslag. Det är som passiv rökning, skriver psykologiforskarna Shawn Achor och Michelle Gielan i Harvard Business Review.

De citerar stressexperten Heidi Hanna, som anser att det här grundar sig i vår uråldriga förmåga att uppfatta allt i omgivningen som kan innebär hot. Stressreaktionen kan vara att pulsen och andningen ökar, men också att vi luktar annorlunda på grund av de speciella stresshormonerna.

Eftersom vi dagligen utsätts för så mycket mänsklig kontakt, både fysiskt på bussar och gator och i kontorslandskap, och virtuellt i datorn och mobilen, så bombarderas vi av negativa känslouttryck och stress. Därför måste vi träna upp vårt känslomässiga immunsystem, skriver författarna och ger tips på hur.

Det är inte bara för att skydda oss själva som det är bra att träna det emotionella immunsystemet. En lika eftersträvansvärd effekt är att vår ökade positiva kraft gör både oss själva och omgivningen gladare, skriver författarna.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

  1. Byt reaktion. Om du skapar en mer positiv inställning till stress och slutar bekämpa den så kan stresseffekterna minska kraftig. Författarna föreslår att vi i stället för att reta oss på negativa människor ska känna medkänsla eller se det som en utmaning att hjälpa dem att bli mer positiva. Stress kan vara mentalt härdande och öka livskänslan på många sätt.
  2. Skapa positiva antikroppar. Möt den stressade människans plågade ansiktsuttryck med ett leende eller en inkännande min i stället för att spegla med en grimas. Det ger dig kraft. Börja inte ett samtal med att prata om hur stressad eller trött du är utan med hur trevligt det är att få prata med vederbörande.
  3. Bygg upp din naturliga immunitet. Ju starkare din självkänsla är, desto lättare är det för dig att hantera vilken situation det vara må. Andras humör måste inte påverka ditt. Det här kan du träna på genom att säga stopp till dig själv när du känner att du dras med, påminn dig själv om att du klarar det.
  4. Vaccinera dig. Börja dagen med att tänka på tre saker du är tacksam för. Ytterligare metoder att vaccinera sig mot andra negativa attityd är att skicka ett beundrarmejl till någon, få upp pulsen med någon fysisk aktivitet eller meditera ett par minuter.

Få senaste karriärnytt i ditt sociala flöde!