Sju smarta frågor att ställa till din nya chef

2021-12-27 15:30  
Att snabbt stå på god fot med chefen är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du börjar ett nytt jobb. Foto: Geralt/Pixabay

Är du ny på jobbet? Se till att få chefens förtroende genom att ha några strategiska kort i rockärmen.

Att snabbt stå på god fot med chefen är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du börjar ett nytt jobb. Det handlar om att förstå chefen, bygga ett förtroende och se till att få den feedback som behövs för att lyckas i din roll.

I Harvard Business Review listas sju strategiska frågor som kan underlätta en bra relation med chefen från starten: 

Hur kan jag stötta teamet?

Det är viktigt att få en förståelse för din roll i teamet och hur du kan anpassa dig efter chefens förväntningar. Då kan du lättare, och mer strategiskt, prioritera arbetsuppgifter och leverera när det är som viktigast. 

Läs mer: Så lyckas du med exitintervjun utan att bränna broar

Vilka bör jag ha kontakt med utanför teamet?

Förmågan att odla relationer med personer utanför ditt team eller organisation kan vara viktig. Förutsättningen för hur du kan påverka andra förbättras om du får en snabb förståelse även för informella nätverk som kan styra dynamiken i ditt team. Här är chefen en viktig källa. 

Hur vill du som chef kommunicera?

I nuvarande situation med distansjobb, kontorsarbete eller hybridvarianter är det viktigt att ta reda på hur du bäst kommunicerar med chefen – och anpassar dig efter det. Detta är särskilt viktigt om ni ännu inte fått tillfälle att träffas. 

Hur kan jag få återkoppling?

Försök att få till en rutin med regelbunden feedback för att utvärdera din arbetsinsats. Även korta avstämningar i en chatt eller via e-post hjälper dig att justera jobbet och förbättra dina resultat. 

Vad kan jag göra bättre?

Efter några veckor kan den här frågan ställas för att få en återkoppling på om din arbetsinsats lever upp till chefens förväntningar. Det är också en signal om att du vill förstå hur du kan bli ännu bättre.

Läs mer: Fem sätt att syna företagskulturen INNAN du tackar ja till ett jobb

Vad skulle du göra i min situation?

Den här frågan innebär att chefen får en möjlighet att se saker ur ditt perspektiv. Frågan visar också att du har respekt och uppskattar råd. Utöver att stärka relationen kan du även få en uppfattning om hur din chef tänker och agerar. 

Hur kan jag vidareutvecklas?

Be chefen att bedöma hur du kan utvecklas framåt i din karriär. Det gör att du kan se framåt och bortom det du presterar idag. I en situation där kompetensutveckling är viktigt är det bra att ha den här förmågan att vidga vyerna och få hjälp att inventera din potential.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt