Fem sätt att syna företagskulturen INNAN du tackar ja till ett jobb

2021-12-15 07:00  
Företagskulturen vill man ju gärna ha lite koll på innan man hoppar på ett nytt jobb. Annars är risken stor att man sitter där, intrasslad i en hög av armar. Foto: Unsplash

Kanske ska du gå på en intervju eller har redan erbjudits en anställning. Då kan det vara läge att syna företagskulturen i sömmarna.

Företagskultur handlar om värderingar, normer och visioner men formar också beteenden och hur jobbet organiseras. Men hur vet du om ett företags kultur matchar dina egna värderingar? Karriärcoachen Caroline Castrillon ger i Forbes några tips för att vara väl förberedd innan du tackar ja till ett nytt jobb:

Läs på

Företagets webbplats kan ge värdefull information om värderingar, prioriteringar och mål. Undersök hur företaget beskriver sitt uppdrag och hur anställda lyfts fram. Bloggar eller sociala medier kan också ge en inblick i hur medarbetarnas insatser värderas. Karriärsidor på webbplatsen kan också ge en ökad förståelse av hur det är att arbeta på företaget.

Läs mer: Så lämnar du chefsjobbet – utan att sänka karriären

Feedback från anställda

Använd ditt eget nätverk för att få information om företagskulturen. Tidigare anställda kommer sannolikt att vara ärliga om sin syn på företaget. Du kan också söka upp medarbetare på exempelvis Linkedin för att höra hur det är att jobba på företaget.

Ställ frågor under intervjun

Under en intervju kan det vara en god idé att ställa frågor om företagskulturen. Be rekryteraren att beskriva kulturen och arbetsmiljön. Fråga vad som skiljer den aktuella företagskulturen från andra. 

Bemötande

Hur du blir bemött under intervjun kan ge en signal om hur företaget drivs. Efter intervjun bör du fundera över din egen upplevelse. Blev du professionellt bemött, fick du prata med andra medarbetare? Gjorde något dig obekväm? Genom att lyssna till din intuition kan misstag undvikas.

Läs mer: Detaljerna i ditt kroppsspråk som kan avgöra arbetsintervjun

Kom tidigt till intervjun

Se till att vara på plats i god tid före intervjun för att hinna ta en titt på kontorsmiljön. Du kan då få en känsla för energin på arbetsplatsen och se hur medarbetare interagerar. Är det en inspirerande miljö, verkar medarbetarna trevliga och ser de ut att ha roligt? Det kan ge ledtrådar till svaret på om du själv skulle trivas på arbetsplatsen.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt