Karriär

Se till att du får rätt lön

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Foto: TT / Sveriges Ingenjörer
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Foto: TT / Sveriges Ingenjörer

Vad är rätt lön? Hur mycket är det rimligt att höja lönen när du byter jobb? Det finns inga standardsvar, men Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer reder ut hur du kan resonera för att vara redo när det är dags att prata lön.

Publicerad

Nytt jobb är ofta ett bra tillfälle att höja lönen lite mer, konstaterar hon. Ett skäl är att de flesta jobbyten innebär en förändring, till exempel en annan typ av befattning eller en chefsposition.

– Men framför allt handlar det om att en arbetsgivare är mer beredd att betala lite mer för att få in specifik kompetens som saknas, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Samtidigt riskerar den som kommer in för högt att löneutvecklingen följande år blir långsam.

– Det är oerhört viktigt att komma in rätt i lönestrukturen, varken för lågt eller för högt. En av arbetsgivarens viktigaste uppgifter att se till att du ligger rätt – för bådas skull.

Camilla Frankelius råd är att utgå från den lön du har idag och fundera på vad som ändras med det nya jobbet. Måste du flytta, får du lång resväg till jobbet, eller ändras din situation på något annat sätt? Ser du möjligheter att utveckla din egen kompetens?

– Sätt lönen i relation till det. Titta på vad du helst vill ha för lön men försätt dig inte i en situation som gör dig besviken. Sett till jobbet du har i dag, vad är det minsta du vill ha i lön för att göra förändringen? En övre och en undre gräns.

Använd facket när du resonerar kring lön

Medlemmar i fackliga organisationer har ofta tillgång till lönestatistik som går att bryta ner på olika sätt. Det går också att ringa facket centralt eller lokalt och stämma av lönen.

Den som inte är med i facket kan till exempel kolla med kollegor eller vänner i samma bransch vad de har för lön. I offentlig sektor är löner offentliga och då är det enkelt ta reda på lönerna på arbetsplatsen. Det finns också hemsidor att titta på men de löner som redovisas där är ofta grova och mest översiktliga.

För den som söker ett nytt jobb är det viktigt att ta reda på vad som ingår i befattningen och titta på lönen utifrån det, konstaterar Camilla Frankelius. Alla med en lång akademisk utbildning har inte samma höjd i sin tjänst.

– Var noga med att den nya befattningen motsvarar din kompetens. Är du överkvalificerad får du vara beredd på att arbetsgivaren inte vill betala för mer än lönen för den befattningen.

”Ha lite takt och känsla”

Försök att känna av situationen. Hur mycket kan det här företaget vara beredd att betala? En arbetsgivare som absolut vill ha en viss person är naturligtvis beredd att gå längre än när det finns flera att välja på. Då kanske någon med ett lägre lönebud får jobbet.

– Det gäller att ha lite takt och känsla. Du ska skicka köpsignaler men det också viktigt att visa en viss öppenhet, att du är beredd att diskutera vidare. De flesta arbetsgivare är måna om att medarbetarna hamnar rätt i strukturen, för de vet att det straffar sig senare annars.

Om det är individuella löner som gäller ska lönen baseras på kompetens och potential, slår Camilla Frankelius fast. Då ska man som anställd vara medveten om att höjningen kan vara högre än de procent som avtalet säger – men också lägre.

– Lön har ett starkt signalvärde och är ett redskap för att premiera, och för att se till att det som ska göras görs. Det är lönen som visar om arbetsgivaren är nöjd eller missnöjd med din insats.

Chefen kan faktiskt kan ge noll kronor i löneökning, och då behövs en åtgärdsplan, påpekar hon.

– Är chefen inte nöjd med din insats är det väldigt viktigt att ta reda på varför. På vilket sätt motsvarar du inte förväntningarna? Bör du kanske komplettera din kompetens eller andra verktyg?