Karriär

Så odlar du en bra relation till chefen

Foto: Tom Merton
Foto: Tom Merton

En bra och mer personlig relation till chefen kan både förbättra företagets resultat och gynna din egen karriärutveckling. Här är fem förslag som kan stärka banden.

Publicerad

En produktiv relation, baserad på ömsesidig respekt, är fördelaktig för både chefer och anställda. Det kan också bidra till ett företags framgång. Det menar Jim Belosic, entreprenör och vd för det amerikanska mjukvaruföretaget Short Stack. I en artikel i Business Insider tipsar han om hur du kan stärka relationen till din chef:

Ta initiativ till möten

För chefer kan det vara svårt att ha daglig kontakt med samtliga anställda och ha koll på vad alla jobbar med. Det är därför viktigt att du som anställd själv tar initiativ till möten, minst en gång i månaden, och uppdaterar chefen om aktuella arbetsuppgifter. Det blir också ett bra tillfälle att diskutera dina pågående projekt och lyfta fram egna idéer. Sådana initiativ visar att anställda bryr sig om jobbet, och även har chefens mål och förväntningar i åtanke, menar Jim Belosic.

Räck upp handen

Motiverade och produktiva medarbetare är varje chefs önskan. Dra dig därför inte för att frivilligt ta dig an nya projekt eller föreslå förbättringar. Det hjälper både dig och din chef att bli framgångsrika. Det visar också att du är beredd att växa med företaget och detta stärker relationen till din chef.

Öppen och ärlig kommunikation

Att ha invändningar mot en chefs förslag är obekvämt, men viktigt. Som anställd har du en specifik kompetens som företaget värderar, och kan ofta bidra med ett annat perspektiv än chefen. En trygg och öppen kommunikation bygger en bra relation som ger utrymme för att förädla och förverkliga de bästa idéerna.

Din chef är också mänsklig

De flesta ledare kan ha en professionell min med fullt fokus på att föra företaget mot målen. Men enligt Jim Belosic kan även en chef uppskatta att bli sedd. Likväl som chefen kan småprata med sitt team bör även anställda ta sig tid att exempelvis fråga hur chefen mår. Det handlar inte om att bli bästa kompis med chefen utan att kommunicera lite mer personligt.

Var dig själv

Många av oss tillbringar mer tid med våra kollegor än med våra familjer. Samtidigt har chefen ofta ingen aning om eventuella problem i privatlivet som kanske påverkar produktiviteten på jobbet. Även här kan det vara bra med en öppen dialog, föreslår Jim Belosic i Forbes-artikeln. Det är bättre att anställda berättar om eventuella problem för att hitta lösningar som gör att både jobb och privatliv kan fungera.