Karriär

Så hittar du rätt coach

”Att ha en coach är att ha någon bakom sig som stöttar och säger: Hoppa!”, säger Elias Hendi om samarbetet med Aina Brändström, socionom och karriärcoach på Arbetslivsresurs. Foto: Stefan Bladh
Anders Wallentin
Henrik Bäckström

Pengarna i sjön eller ett nytt, bättre jobb? Det är inte lätt att hitta en bra karriärcoach. Här är tipsen som ökar dina chanser att träffa rätt.

Karriärcoacherna hör till de nyaste aktörerna på den svenska arbetsmarknaden - och är garanterat de mest utskällda. Inte minst sedan Arbetsförmedlingen annonserade att man valt att lägga två miljarder kronor på karriärcoacher i förhoppning om att minska arbetslösheten.

Coachningen är ofta ineffektiv och för kostsam, anser kritiker. Ändå ökar efterfrågan kraftigt, både från individer och från arbetsgivare som behöver omplacera medarbetare.

Först bör kunden konkretisera vad han eller hon efterfrågar, råder Henrik Bäckström, förbundsordförande på Bemanningsföretagen, som har ett mindre antal coachföretag bland sina medlemsföretag. Alla coacher passar inte för alla behov.

- Har du varit länge i utanförskap och därtill är sjuk, eller har du nyligen blivit arbetslös? Kanske behöver du specialiserad hjälp till jobb i specifik bransch? Då är det viktigt att hitta coacher som kan erbjuda just det, säger han.

Förbundet har nyligen formulerat fyra kriterier som föreslås ligga till grund för en helt ny auktorisering av karriärcoacher. Kriterierna kan användas som en checklista för kunden i en upphandling.

1 Har företaget utarbetat processer?

2 Har företaget ett kvalitetssystem för att ta reda på hur det går för kunderna?

3 Har coacherna relevant utbildning, erfarenhet och kontaktnät?

4 Finns det kundreferenser?

Det gäller att kunden har rätt förväntningar på en karriärcoach och "rätt" typ av problem med sig till mötena.

- Vad det handlar om är att på ett enkelt och effektivt sätt hitta ett nytt jobb åt klienten. Jobbcoachning handlar inte om terapi, healing eller psykoanalys, säger Henrik Bäckström.

Anders Wallentin är affärschef på statliga Arbetslivsresurs, som bland annat arbetar med coachning till nytt arbete på uppdrag av både företag och Arbetsförmedlingen. Ta reda på hur det gått tidigare för coachen, är hans råd.

- Det ska vara konkreta, mätbara resultat. Om coachföretaget haft ett uppdrag som gällde 600 personer, hur många fick en ny tillsvidareanställning, tillfälligt jobb eller började studera?

Om det gäller en person som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid bör han eller hon ha realistiska förväntningar på hur lång tid det tar att hitta ett nytt jobb, påpekar Anders Wallentin.

De coacher som lovar en quick fix är inte trovärdiga, anser han.

- Det vanliga är att en sådan person behöver minst ett sexmånadersprogram.

Och om kunden, trots en bra upphandling, inte är nöjd med sin karriärcoach? I dag är det svårt att få saken prövad eller pengarna tillbaka, enligt Henrik Bäckström.

- Men vi på Bemanningsföretagen planerar en auktorisationsnämnd som kommer att handha sådana ärenden, säger han.

Linda Vikström

Experternas bästa tips

* Kräv minst tre kundreferenser.

* Kolla upp hur coachningsföretaget har lyckats tidigare. Trygghetsfonden, som upphandlar outplacementtjänster för miljardbelopp, samlar in resultat från coacher som alla kan ta del av, bland annat hur många av kunderna som har fått nytt jobb.

* Kräv insyn i arbetsprocessen.

* Delbetala arvodet. Gör upp om att till exempel hälften av arvodet betalas efter ett par veckors coachning, en fjärdedel vid första anställningsintervjun och resten vid anställning.

* Begär att få se coachernas egna meritförteckningar. Har de relevant arbetsmarknadsutbildning och tilläcklig erfarenhet? Allt fler coachföretag väljer att certifiera sina coacher enligt International Coach Federations riktlinjer. Läs mer på icfnordic.com

* Gör en gedigen kravspecifikation. Vad är målet och tidsramen?