Karriär

Så håller du stressen i schack

Tillfällig stress är både nödvändig och nyttig för hjärnan. Men det krävs återhämtning. Här är tio tips. Foto: Colourbox
Tillfällig stress är både nödvändig och nyttig för hjärnan. Men det krävs återhämtning. Här är tio tips. Foto: Colourbox

Framgång är kopplat till förmågan att hålla sig lugn i stressade lägen. Lär av proffsen.

Publicerad

Tillfällig stress är både nödvändig och nyttig för hjärnan, man får till och med bättre minne, enligt ny cellforskning på University of California. Det är när man aldrig får återhämtning från stressen som den blir skadlig för hjärnan och hela systemet.

Det finns duktiga människor som har lärt sig att hantera stressen och behålla kontrollen även i pressade situationer. Toppkrafter som helt enkelt ser till att de inte utsätter sig för långvarig stress. Psykologen och ledarskapsexperten Travis Bradberry har samlat ihop vad han tycker är deras tio bästa tips.

- En del verkar självklara. Men tricket är att veta när det är dags att använda dem och att verkligen göra det också, skriver Travis Bradberry på Forbes sajt.

Så gör stressproffsen

1. Uppskatta det du har. De som ger sig tid att begrunda vad det finns att vara tacksam för sänker sin stresshormonhalt. De mår bättre, blir på bättre humör och får ökad energi.

2. Oroa dig inte. "Tänk om"-tanken är ett farligt gift. Ju mer du oroar dig för allt som kan gå fel, desto mindre fokuserar du på vad du har att göra.

3. Tänk positivt. Ta paus från stressen genom att tänka positiva tankar. Vilka som helst duger för att hjälpa hjärnan att komma bort från stresspåret.

4. Jobbet är en konstant stresskälla och tekniken kan hålla oss ständigt uppkopplade. Stäng av telefonen då och då, så att din sinnesfrid inte hotas av samtal eller mejl. Prova under helgen, åtminstone.

5. Begränsa kaffemängderna. För mycket koffein försätter dig i ständig stridsberedskap genom att stimulera frisättningen av stresshormonet adrenalin.

6. Sov. Det går inte att nog understryka hur viktig sömnen är. Sömnbrist i sig höjer stresshormonnivåerna. Du får svårt med humöret, uppmärksamheten och minnet. Stressiga perioder känns det som om man inte har tid att sova. Men en god natts sömn är precis vad du behöver för att få kontroll. I sömnen får hjärnan ladda om.

7. Racka inte ner på dig själv. Ju mer du ägnar dig åt negativa tankar om dig själv, desto större makt ger du dem. Skriv ner dem så ser du att de är just tankar och inte fakta. Tvekar du, visa dem för en vän!

8. Byt perspektiv. Du kan inte kontrollera omständigheterna, men väl ditt sätt att reagera på dem. Om du tänker improduktiva tankar som "Allting går snett" och "Ingenting kommer att fungera", gör då listor på vad som faktiskt funkar och inte. Förmodligen ser det inte så farligt ut som det kändes.

9. Andas. Om du känner dig stressad, ägna då några minuter åt att koncentrera dig på din andning. Stäng in dig i ett rum, sitt ner och tänk på hur det känns att andas in och andas ut. När tankar tränger sig på, bara släpp dem och för tillbaka koncentrationen på andningen. Räkna andetagen om det är svårt att släppa tankarna. Räkna till tjugo, börja sedan om igen.

10. Ta hjälp. Du måste inte göra precis allting själv. Ibland kan det räcka att bara prata med någon för att lätta på trycket. Då kan lösningen på problemet komma av sig själv. Eller så kan andra som inte är direkt inblandade se lösningar som du inte hittar i ditt stressblockerade tillstånd. Det här stärker också dina band till andra människor.