Så håller du nerverna i schack inför en viktig presentation

2021-12-02 12:01  
Nervöst inför den stora presentationen? Här några tips att ta med sig. Foto: Unsplash

Drabbas du nästan av panik när du ska tala inför publik eller ha en viktig presentation på jobbet? Här är tipsen för att hantera nervositeten.

Dagarna före en stor presentation, ett tal inför publik eller ett viktigt möte med chefen kan nervositeten slå till med full kraft. Stressen kan leda till svårigheter att fokusera på förberedelser och orsaka sömnlösa nätter, något som inte gynnar målet att lyckas med presentationen. 

I Fast Company berättar talspecialisten Vanessa Wasche om några sätt att ta itu med förlamande obehagskänslor och fokusera på att ro uppgiften i land:

Bena ut svårigheterna

När något obehagligt ligger framför oss kan perspektiven förvrängas och uppgiften verka helt oöverstiglig. En första lösning är att påminna sig själv om att en presentation pågår under en förhållandevis kort stund, sedan är det över. Försök även att bryta ner presentationen eller talet i mindre och hanterbara delar. Det blir då lättare att se vilka åtgärder som behövs och stressen minskar. Koncentrera dig på de bitar som gör dig mest nervös. Handlar oron exempelvis om bristande förberedelser så behöver ditt fokus ligga på det. 

Läs mer: Så undviker du att bli en tyst mus på hybridmötet

Släpp kontrollen

Det är naturligtvis viktigt att förbereda sig noggrant, men att sträva efter perfektion kan bidra till rädslan för att misslyckas. Försök därför att släppa behovet av kontroll av resultat och reaktioner. Det finns alltid saker som inte går att styra under en presentation. Var även öppen för att små missöden kan inträffa. Det är inte hela världen att råka snubbla över en mening, och krånglar power point-presentationen kan du få en chans att prata friare och mer övertygande.

Belöna dig själv

När du tagit dig igenom en jobbig presentation bör du ge dig själv en liten belöning för prestationen. Detta kan ge en kick och förnyad energi. Att koppla en belöning till jobbiga situationer, där insatsen är hög, kan även leda till ökad motivation när det är dags för nästa tillfälle.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt