Karriär

Så gav han offert-ingenjören ett ansikte

Sven-Bertil Bärnarp, som tecknar succéserien "Medelålders Plus", har gett yrket offertingenjör en plats i solen.

Publicerad

- Ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt vad en offertingenjör gör, men det verkar vara ett bra yrke, säger Sven-Bertil Bärnarp till Ny Teknik dagen efter att han medverkat i tv-programmet Go´Kväll förra veckan.

Han berättar att hans bror sade en gång, när de var unga på 50-talet i Göteborg: Jag ska utbilda mig till offertingenjör.

- Det var nog det som fick fantasin att flöda när jag femtio år senare skapade ”Medelålders Plus” och skulle placera min manliga hjälte i något fack.

- Själv tror jag att jag har hittat på yrket, men jag är inte säker, säger Sven-Bertil Bärnarp.

Han beskriver sin huvudperson, som inte alls är lik honom själv utseendemässigt, som en som halkat in på sitt jobb, som man gjorde förr på 50- och 60-talen när det fanns jobb för alla, och som sedan blivit kvar där.

- Han fick en anställning på en firma och tog sedan en Hermodskurs för att lära sig till offertingenjör. Hans stora stolthet i livet är att han varit fast anställd i 40 år, säger Sven-Bertil Bärnarp.

Vår hjälte är stolt över sin insats som offertingenjör, men hans nästan 30-årige son Sebastian förstår inte vad det handlar om.

Han tror att hans pappa varit ”koffertinspektör”.

- Jag valde att göra min seriefigur till ingenjör. Ingenjörsyrket är så brett. Fast han är egentligen ingen uttalad ingenjör. Han har ju till exempel svårt med den moderna elektroniken, säger Sven-Bertil Bärnarp.

I dag tar vi ny teknik som självklart och accepterar varje förändring. Men så har det inte alltid varit. Det visar serien mycket tydligt.

När den förhatlige direktör Örn, chefen på företaget, skulle införa ny teknik, det vill säga elektriska skrivmaskiner och elektroniska räknedosor på 70-talet, blev det problem.

- Då försvann arbetsglädjen för offertingenjören, säger Sven-Bertil Bärnarp.

Men hur ovanligt är yrket offertingenjör? Är det så udda som Sven-Bertil Bärnarp tror?

Inte alls. Ny Teknik googlade och hittade mängder av företag som har offertingenjörer.

- Det är ett fantastiskt trevlig yrke, säger Hans-Göran Sandberg, offertingenjör på maskinfirman Pon Power i Örnsköldsvik som säljer reservkraftsanläggningar där Caterpillars elverk ingår.

Själv var han verkstadschef innan han gick över och började göra offerter och offertunderlag.

- Plötsligt hade jag en ny titel. Men jag har ju ingen högre ingenjörsutbildning så jag tycker att ”offertberedare” hade varit ett bättre begrepp. Men nu är det som det är, säger Hans-Göran Sandberg.

Och Jan Svenningsson på maskinfirman Stenberg i Nässjö är också tillfreds med sitt jobb som offertingenjör, som det står vid hans foto på Stenbergs hemsida.

- Det är ett bra jobb, säger han.

Det är i första hand företag som säljer stora maskiner av olika slag där varje affär handlar om stora pengar och omfattande tekniska beskrivningar som har offertingenjörer.

Det går mellan två och tre säljare på varje offertingenjör, som ska förse säljarna med underlag för att kunna sätta rätt pris och ge rätt garantier.

- Man sitter där och totar ihop offerterna på sina maskiner, säger en annan offertingenjör som helst vill vara anonym.

Hjälp Ny Teknik att samla ingenjörstitlar. Skicka in dina exempel till vår redaktionslåda redaktion@nyteknik.se och skriv ditt namn och e-postadress som avsändare. Blir det bra så kan vi göra en artikel av det.

Medelålders Plus

Sven-Bertil Bärnarp fick 2008 Svenska Serieakademiens stora pris Adamsonstatyetten för sin serie ”Medelålders Plus”, som han började teckna 2001 – vid 61 års ålder.

Han hade arbetat inom media större delen av sitt liv och har en medfödd talang för att teckna.

När han insåg att han plötsligt var 61 år gammal – trots att han egentligt bara var 40 år innerst inne – fick han idén till sin serie och skickade in den som ett tävlingsbidrag till en europeisk tävling för nyskapade serier.

Och han kom till sin överraskning tvåa med sin idé om två medelålders plus-personer, utan ambitioner, utan någon märkvärdig begåvning, gifta, med utflugna barn och lyckliga tillsammans.

"Så där är nog medelålders-pluslivet", tänkte Sven-Bertil Bärnarp.

Och sedan dess har han och hustrun Anna-Greta tillsammans arbetat med serien som hittills tecknats i närmare 1 700 seriestrippar. Den går dagligen i Dagens Nyheter och I ett tjugotal andra tidningar.

På bokmässan 2009 signerade han sitt första album och nu i september kommer album nummer två.

- Serien är inte självbiografisk, mannen är inte jag och kvinnan är inte alls lik min fru. Men med ett skissblock i fickan iakttar jag min generations beteenden, säger Sven-Bertil Bärnarp i ett försök att verka troskyldig.