Karriär

Polhemspriset till hjärnan bakom Spotifys teknik

Foto: Sveriges Ingenjörer
Foto: Sveriges Ingenjörer

Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus tilldelas årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. ”Han har flyttat fram gränserna för mjukvara”, säger SI:s ordförande.

Publicerad

När Spotifys framgångssaga ska berättas riktas blickarna i regel mot grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon. Men bakom kulisserna finns en programmerare som gjorde det svenska streamingundret möjligt.

Ludvig Strigeus, 39, var den som rekryterades för att utveckla Spotifys tekniska plattform. Nu tilldelas han Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer.

– Det är en fantastiskt stor ära för mig att få Polhemspriset. Jag har hela tiden drivits av att grotta ner mig i tekniska detaljer, lära mig nya saker och hitta smarta lösningar på svåra problem, snarare än att bygga något primärt för att det ska få många användare. Det känns riktigt kul att programmen jag utvecklat har fått så här enormt stor spridning över hela världen, säger Ludvig Strigeus i ett pressmeddelande.

2005 släppte han nedladdningsverktyget μTorrent som snabbt blev populärt bland fildelare. Året därpå förvärvades Strigeus bolag av Spotify, och Strigeus tog anställning och en ägarandel hos streamingtjänsten.

Där kom han att utveckla både den tekniska lösningen för att strömma musik till Spotifys många användare, och att bygga programmets första gränssnitt för Windows-datorer.

– Idag är möjligheten att lyssna på musik när och var som helst självklar för de flesta. Med effektiv programkod har Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara i allmänhet. Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Polhemspriset har delats ut sedan 1878 och består av Polhemsmedaljen i guld och en prissumma på 250 000 kronor.

Ludvid Strigeus

Yrke: Utvecklare på Spotify.

Ålder: 39.

Bor: Göteborg.

Utbildning: Civilingenjörexamen i datateknik från Chalmers, i dag hedersdoktor vid samma högskola.

Tidigare: Utvecklat bland annat fildelningsprogrammet μTorrent, simulatorspelet OpenTTD och emulatorn ScummVM.