Karriär

Nevs jagar arbetslösa ingenjörer – i Norge

Nevs behöver anställa fler bilbyggare till sin fabrik i Trollhätten, Saabs gamla lokaler. Foto: Adam Ihse / TT
Nevs behöver anställa fler bilbyggare till sin fabrik i Trollhätten, Saabs gamla lokaler. Foto: Adam Ihse / TT

Arbetsförmedlingen i Trollhättan erbjuder gratis utbildningar för arbetslösa oljeingenjörer som kan jobba inom bilindustrin.

Publicerad

Elbilstillverkaren Nevs behöver anställa ett par hundra ingenjörer i Trollhättan, rapporterar Sveriges Radio Göteborg. Men det har varit svårt hitta rätt kompetens. Nu vänder sig företaget till Norge för att hitta den saknade kompetensen.

Krisen i norska oljeindustrin har lett till ett överskott på ingenjörer, medan bristen på högutbildade med rätt kompetens saknas i Trollhättan. Där räknar företagen med att behöva anställa omkring 500 ingenjörer, varav flest inom bilindustrin.

Sveriges radio har pratat med ingenjören Kristoffer Skogsberg som återvände till Trollhättan för ett halvår sedan efter att ha jobbat inom norska oljeindustrin. Han tror det finns goda möjligheter för ingenjörer som är villiga att skola om sig.

– Jag hoppas ju att de ser det som en möjlighet. Kan de bara se förbi det faktum att det är en ny bransch och att de behöver lära sig nya produkter och produktionsprocesser finns det helt klart möjligheter, säger han till Sveriges Radio.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!