Karriär

Matten inget problem för studenterna

Matten är inte problemet för blivande ingenjörer. Det är i kopplingen till verkligheten som är problematisk, enligt avhandlingen. Foto: Colourbox
Matten är inte problemet för blivande ingenjörer. Det är i kopplingen till verkligheten som är problematisk, enligt avhandlingen. Foto: Colourbox
Anna-Karin Carstensen är verksam vid Högskolan i Jönköping.
Anna-Karin Carstensen är verksam vid Högskolan i Jönköping.

Det är inte själva matten som är problemet för blivande ingenjörer. Det är i kopplingen till verkligheten som det slirar, enligt en avhandling.

Publicerad

Anna-Karin Carstensen filmade studenter på en labbkurs i ellära första året på en ingenjörsutbildning på Campus Norrköping vid Linköpings universitet. Det märktes tydligt när studenterna inte hängde med längre. Hon blev intresserad av varför det tog stopp just där.

Hon upptäckte att när studenterna får teorin och gör de teoretiska beräkningarna vid ett tillfälle och först senare i en laboration får fram en kurva så är det två helt skilda världar för dem.

-Problemet är själva övergången från teori- och modellvärlden till händelse- och objektvärlden, berättar Anna-Karin Carstensen i ett pressmeddelande.

I ett försök att göra kopplingen tydlig fick studenterna simulera fram kurvan i datorn i samband med den teoretiska genomgången, i stället för vid skilda tillfällen.

-Tidigare har man trott att matten är för svår, men när de fick teorin och kunde simulera resultatet i datorn blev sambanden plötsligt tydliga och matten inget problem. Eftersom de simulerat kurvan i datorn visste de också ungefär vad svaret skulle bli och kunde koppla direkt till den uppmätta kurvan på laborationen, berättar hon.

Anna-Karin Carstensen har utarbetat en teoretisk modell som fungerar i flera sammanhang där kopplingen mellan teori och praktik inte är uppenbar för studenterna. I fredags disputerade hon på Linköpings universitet.

- Resultat som detta visar att det behövs en didaktisk forskning inriktad på just ingenjörsvetenskaperna, säger hennes handledare Jonte Bernhard, professor i ingenjörsvetenskapens didaktik, i pressmeddelandet.