Karriär

Lydiga kvinnor söker inte jobbet

Kvinnor söker bara jobb om de uppfyller kraven till 100 procent. Fel, tycker Ledarskapscoachen Tara Sophia Mohr. Foto: Colourbox
Kvinnor söker bara jobb om de uppfyller kraven till 100 procent. Fel, tycker Ledarskapscoachen Tara Sophia Mohr. Foto: Colourbox

Kvinnor söker bara jobbet om de uppfyller kraven till hundra procent. Det är inte brist på självförtroende som styr, enligt ledarskapscoachen.

Publicerad

Vanligtvis brukar man hänvisa till kvinnors dåliga självförtroende när det gäller svårigheter att klättra i karriären. Ledarskapscoachen Tara Sophia Mohr ville undersöka detta, eftersom hon inte känner igen sig i den analysen.

Deltagarna i undersökningen, ett drygt tusental yrkesverksamma, fick frågan varför de hade avstått från att söka ett jobb som de inte var fullständigt kvalificerade för. Svaret ”Jag trodde inte att jag skulle göra ett bra jobb” var det minst vanliga svaret från såväl kvinnor som män. Medan över 40 procent av både kvinnor och män svarade att de inte ville slösa sin tid och energi på att söka ett jobb som de saknade de rätta kvalifikationerna för.

- Det tyder på att de har en felaktig uppfattning om rekryteringsprocessen, inte om sig själva, skriver Tara Sophia Mohr på Harvard Business Review.

Att få ett jobb handlar mycket om kontakter och förmågan att framhålla sig själv och sin kapacitet på ett sätt som visar att den efterfrågade utbildningen eller erfarenheten inte behövs, skriver Tara Sophia Mohr.

Svaren i undersökningen tyder också på att kvinnor är lydiga. ”Jag följde instruktionerna” svarar 15 procent av kvinnorna mot 8,5 procent av männen.

- Flickor får beröm i skolan för att de följer reglerna. Men det lönar sig inte sedan i karriären, skriver Tara Sophia Mohr.

Viss brist på självförtroende går det att läsa in i att drygt 20 procent av kvinnorna svarade att de inte trodde att de skulle bli anställda på grund av de saknade de rätta kvalifikationerna och inte ville utsätta sig för risken att misslyckas. Det svarade bara drygt 12 procent av männen.

- Det skadar så klart inte att tro mer på sig själv, men framför allt bör kvinnor lära sig hur rekryteringsprocessen fungerar och våga chansa, är hennes slutsats.

Tara Sophia Mohr har i höst kommit ut med sin bok Playing Big: Find Your Voice, Mission, Your Message, som handlar om varför kvinnor nedvärderar sig själva och hur de ska komma ur det beteendet.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook