Karriär

Lär dig lyssna på andra

Vi vill så gärna prata själva att vi inte hör på när andra pratar. Men förmågan att lyssna går att träna upp.

Publicerad

En god lyssnare hör nyfiket på med ärligt intresse och avbryter inte. Men många av oss hör inte på vad folk säger. Vi är för upptagna av att tänka på vad vi själva ska säga så fort vi får chansen.

Värst är det när våra mest närstående pratar. Vi tror oss veta precis vad de ska säga, för att vi anser att vi känner dem så väl.

- Men alla människor utvecklas och upplever saker på nya vis, särskilt barnen, säger författaren Flemming Christensen till Berlingske Tidene.

Flemming Christensen har skrivit en bok om lyssnandets ädla konst, "Lyt—vejen til stærkere relationer". Boken innehåller råd och tips på hur man kan utveckla sitt lyssnande. Det handlar inte bara om att lyssna till orden, utan också till det som inte sägs högt men uttrycks med kroppen och mellan raderna.

Han budskap är att vi får bättre relationer av att lyssna till andra människor. Känslan av tillit och samhörighet stärks.

- Vi njuter när någon lyssnar på oss med uppriktigt intresse.

Vissa människor är goda lyssnare av naturen, men alla kan lära sig att fokusera på andra människor och glömma sig själv, enligt Flemming Christensen, det behövs ingen särskild talang.

- Det är en träningssak.

Att lyssna på andra kan lära oss mycket om oss själva. Så Flemming Christensen påpekar att lyssnandets konst även gäller att kunna lyssna inåt, till sin egen inre röst.