Karriär

Lådan som fixar frid på kontoret

Ljuddämpat öppet kontorslandskap.
Ljuddämpat öppet kontorslandskap.

En möjlighet till frid öppnar sig i kontorslandskapet. Två teknologer har uppfunnit en ljuddämpande ”låda”, som förvandlar skrivbordet till ett eget rum.

Publicerad

Mobilsignaler, kollegernas prat och skratt, blandat med surr från fläktar och kopieringsapparater. Det finns mycket att reta sig på i kontorslandskapet. Många gör det också. Ohälsan florerar i de mellanstora kontorslandskapen, de för 10–24 personer, det visar bland annat en doktorsavhandling vid KTH, som Christina Bodin Danielsson disputerat på.

Detta är utgångspunkten för ett examensarbete på civilingenjörsutbildningen vid Mälardalens högskola. Petra Liljenroth och Kenneth Svalelid har designat ett specialskrivbord, som ska dämpa bullret. 130 cm höga väggar av ljuddämpande material omsluter det höj- och sänkbara skrivbordet på tre sidor. Väggarna är också höj- och sänkbara. När man höjer skrivbordet följer det yttre omgivande väggskrovet med upp, medan en inre väggskiva blir kvar på golvet. Konstruktionen innehåller också något som designduon kallar sufflett, en fjärde vägg, som bara är 60 cm hög och infälld i väggenheten. Den fäller man ut steglöst, precis som suffletten i en cabbad bil, då får man som en extra liten vägg, till exempel bakom huvudet .

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här