Karriär

Lådan som fixar frid på kontoret

Ljuddämpat öppet kontorslandskap.
Ljuddämpat öppet kontorslandskap.

En möjlighet till frid öppnar sig i kontorslandskapet. Två teknologer har uppfunnit en ljuddämpande ”låda”, som förvandlar skrivbordet till ett eget rum.

Publicerad

Mobilsignaler, kollegernas prat och skratt, blandat med surr från fläktar och kopieringsapparater. Det finns mycket att reta sig på i kontorslandskapet. Många gör det också. Ohälsan florerar i de mellanstora kontorslandskapen, de för 10–24 personer, det visar bland annat en doktorsavhandling vid KTH, som Christina Bodin Danielsson disputerat på.

Detta är utgångspunkten för ett examensarbete på civilingenjörsutbildningen vid Mälardalens högskola. Petra Liljenroth och Kenneth Svalelid har designat ett specialskrivbord, som ska dämpa bullret. 130 cm höga väggar av ljuddämpande material omsluter det höj- och sänkbara skrivbordet på tre sidor. Väggarna är också höj- och sänkbara. När man höjer skrivbordet följer det yttre omgivande väggskrovet med upp, medan en inre väggskiva blir kvar på golvet. Konstruktionen innehåller också något som designduon kallar sufflett, en fjärde vägg, som bara är 60 cm hög och infälld i väggenheten. Den fäller man ut steglöst, precis som suffletten i en cabbad bil, då får man som en extra liten vägg, till exempel bakom huvudet .

- Det ska kännas som att du har ditt eget lilla kontor i kontorslandskapet, säger Petra Liljenroth i designteamet.

Hon och Kenneth Svavelid fick uppdraget att utveckla en ljudabsorberande produkt för öppna kontorslandskap för konsultföretaget NXT Design i Örebro.

- Sedan tillkom att det gärna fick vara rumsskapande också, berättar Petra Liljenroth.

Väggenheten, som de har döpt till Flippy, finns än så länge bara virtuellt. Nästa steg är att bygga en prototyp.

- Vi vill också utveckla produkten till en lösning utan skrivbord. Många har ju redan skrivbord, som de inte vill byta ut.

Har ni själva erfarenhet av att jobba i störiga kontorslandskap?
- Kenneth lite grann, inte jag. Men i skolan sitter vi ofta många i samma rum, då har det hänt att vi önskat oss vår produkt.

Designduon har precis blivit nybakade civilingenjörer i produkt- och processutveckling. Nu väntar jobbsökandet.

Se filmen: Så funkar skrivbordet