Karriär

Här tar framtidens hybridkontor form – ett nav för företagskulturen

Charlotte von Sydow. Foto: Visma Specs
Henrik Valeskog. Foto: Johan Hägg
Det nya kontoret på Nira Dynamics har större anpassade ytor för teamsamarbeten. Foto: Johan Hägg

Många företag förbereder en återgång till kontoren, men fortsatt distansarbete kommer att bli ett inslag i de hybridmodeller som planeras. Men hur kan arbetsplatsen utformas för att tillgodose behovet av mänskliga möten och samtidigt fortsätta samarbetet på distans? Så här anpassar två techföretag sina kontor.

Publicerad

På Nira Dynamics, som utvecklar mjukvara för bilindustrin, genomgår nu kontoret i Linköping en förändring. Väggar har rivits, några mötesrum tagits bort och cirka en tredjedel av skrivborden har försvunnit. Om pandemin tillåter ska medarbetare, som redan före coronautbrottet hade stora möjligheter att själva välja arbetstider och arbetsplats, åter kunna träffas i lokalerna till hösten.

– Vi har sett tydliga fördelar med att jobba på distans men också sett de utmaningar det innebär att inte träffas. Nu skapar vi anpassade luftiga ytor, säkerställer att människor möts och att möjlighet ges till kunskapsspridning, överhörning, relationsbyggande och de här spontana diskussionerna som inte uppstår när vi jobbar distribuerat, säger företagets hr-chef Henrik Valeskog.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här